Domovinski pokret najoštrije je u petak osudio napad na Zvonimira Šipića, brata ministra demografije i useljeništva Ivana Šipića, te prozvao medije i lijevu oporbu za provođenje hajke i atmosfere linča na ministra, što je, tvrde, ‘otvorilo prostor za ovakve nesretne događaje’.

“Obitelj Šipić i ministar duboko su potreseni ovim događajem. Ne smijemo zaboraviti da se u posljednja dva tjedna provodila neviđena medijska hajka na ministra, tijekom koje su se u medijski prostor plasirale brojne neutemeljene optužbe i ružne izjave koje su, nažalost, otvorile prostor za ovakve nesretne događaje”, priopćili su iz Domovinskog pokreta nakon što je ministrov brat Zvonimir Šipić u četvrtak napadnut nožem u Trilju.

Otvaranje prostora za mržnju i napade na obitelj ministra DP-u je apsolutno neprihvatljivo, dodali su te pozvali “sve one koji su cijelo vrijeme huškali i podgrijavali atmosferu linča prema ministru da jasno i glasno osude taj napad”.

“Ovim putem pitamo ih i – koji je vaš udio u svemu tome? Jesu li vaša retorika i neutemeljene optužbe doprinijele ovom strašnom činu? Očekujemo brzu i učinkovitu reakciju nadležnih institucija kako bi se pravda zadovoljila, a Zvonimiru Šipiću, koji je dao neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu, želimo brz oporavak”, naglasili su iz Domovinskog pokreta.

Njihov saborski zastupnik Ivica Kukavica direktno je optužio lijevu oporbu za provođenje hajke na ministra, koja, kaže, korelira s ovim događajem. Referirao se na izjave oporbe nakon ministrova statusa na Facebooku u kojem je napao novinare, a posebno kolumnista i književnika Antu Tomića, ali i verbalni okršaj zastupnice DOiSIP-a Dalije Orešković s ministrom na nedavnom saborskom aktualnom prijepodnevu.

“Doprinijeli su atmosferi linča, stavljena mu je meta. To je ono o čemu često govorim, da svi imamo određenu težinu i da pazimo što govorimo i na koji se način ponašamo jer to definitivno može izazvati negativne posljedice, kao što se sada dogodilo”, rekao je medijima u Saboru.

Orešković: Osuđujem napad na ministrova brata, no i reakciju DP-a, imaju dvostruke kriterije

Zastupnica Orešković odmah je odgovorila na prozivka, najprije osudivši napad na ministrova brata. Zaželjela mu je brz oporavak, i fizički i emotivno.

“No, koliko god osuđujem taj napad, još više osuđujem reakciju cijelog Domovinskog pokreta i samog ministra jer je krajnje neprimjereno da se optužuju mediji i politički akteri da su provodili nekakvo huškanje i svojom retorikom i prozivanjem ministra za njegov rad na bilo koji način uzrokovali ovakvo stanje”, kazala je i naglasila da DP stvara atmosferu ušutkavanja medija i oporbe.

Orešković je, pak, prozvala DP za dvostruke kriterije.

“Iz DP-a poručuju da osuđuju svaki oblik nasilja, a na zastupnika Veljka Kajtazija, protiv kojeg su iznesene vrlo teške optužbe za nasilje prema jednoj ženi, šute jer bi bez njega bila ugrožena opstojnost vladajuće većine. Ne možete tražiti brz odgovor institucija kada se radi o bratu ministra, a istovremeno biti kukavica, to poručujem zastupniku Kukavici”, ustvrdila je.

Donedavni DP-ovac, a sada zastupnik stranke DOMiNO Igor Peternel, također je osudio svako nasilje, ali je i ministra podsjetio da se nalazi na poziciji koju je sam prihvatio, a s kojom više nije privatna osoba.

“Svaki čovjek koji je postao ministar je postao javna osoba i samim time ne možete ni pomišljati da bi se bilo koga, pogotovo ne medije, ograničavalo u kritiziranju i traženju nepravilnosti”, rekao je.