Međunarodna mreža Sportmeet u suradnji s Gradom Križevcima i Udrugom kineziologa Križevci organizirala je 16. međunarodni stručni skup kineziologa, pedagoških i sportskih djelatnika koji se održava danas u Križevcima.

Glavna tema skupa je utjecaj prehrane na mentalno zdravlje djece i mladih.

Doktorica znanosti kineziologije i sportska stručnjakinja Marija Zegnal Koretić rekla je kako će se na skupu raspravljati o vrlo zanimljivim temama te kako je interes vrlo veliki.

Dsc 8846

– Ovaj stručni skup je neprekidno već 16. godinu u Križevcima. Sportmeet je mreža sportskih, pedagoških i zdravstvenih djelatnika koja se razvila iz pokreta Fokulara – rekla je Koretić.

Predsjednica Udruge kineziologa Križevci Marijana Fržović naglasila je kako joj je drago što se druže u Križevcima.

Dsc 8850

– Nadam se da ćete naučiti nešto novo i to primijeniti u ustanovama gdje radite. Želim vam da se ugodno osjećate ovdje te da razmjenite razna iskustva – rekla je Fržović.

Predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza Goran Leko rekao je kako je Hrvatski kineziološki savez u zadnjih 5 godina proširio svoje djelatnosti.

Dsc 8853

– Osjećajte se slobodno obratiti savezu jer smo konačno u mogućnosti pomoći u radu svim našim udrugama – rekao je Leko.

Pročelnik društvenih djelatnosti Sandro Novosel svima je zaželio dobrodošlicu u Križevce te je naglasio kako mu je drago da se ovaj skup po 16. put održava u Križevcima te prati sve novosti koje se događaju u sportu.

Dsc 8862

– Posebno mi je drago što je ovogodišnja tema prehrana i mentalno zdravlje. Svi znamo da sport nije samo ulaganje u tijelo i tjelesnu i fizičku kondiciju, nego je prije svega potrebna mentalna snaga za sve ono što sport čini sportom. U posljednjih nekoliko godina smo zaboravili mentalno zdravlje – rekao je Novosel te skup proglasio otvorenim.

Ana Helena Pinto, nutricionistkinja iz Portugala, podijelila je razmišljanja u vezi između prehrane i mentalnog zdravlja.

Dsc 8864

– Prehrana, dobra kvaliteta hrane i naše prehrane pokazatelji su zdravlja. Njima se razvija i država tijelo, promiče zdravlje i dobrobit, sprječavaju bolesti, a ako je u odgovarajućoj količini i kvaliteti, daje potrebnu energiju za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Znamo da postoji izravna veza između hrane, tjelesne aktivnosti i mentalnog zdravlja. Kada imamo zdravu i uravnoteženu prehranu imamo i pozitivan potencijal za bolju osjetljivost na inzulin, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i lakše održavanje tjelesne težine. Na mentalnoj razini, smanjenje stresa poboljšava kognitivnu funkciju i izaziva bolji imunološki odgovor – rekla je Pinto.

Dsc 8830 Dsc 8831 Dsc 8832 Dsc 8833 Dsc 8834 Dsc 8835 Dsc 8836 Dsc 8837 Dsc 8838 Dsc 8839 Dsc 8841 Dsc 8842 Dsc 8843 Dsc 8844 Dsc 8851 Dsc 8856 Dsc 8866