Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je pravomoćnost presude Županijskog suda u Zadru kojom je srbijanski državljanin Duško Tanasković osuđen na 19 godina zatvora zbog ubojstva crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića u kolovozu 2022. na paškom Zrću.

Tanasković se prije pravomoćnosti presude žalio kako sud tijekom postupka nije utvrdio motiv ubojstva niti dokazao da je on planirao ubojstvo, kao i da nije utvrđena njegova ubrojivost u trenutku ubojstva.

Protivno tvrdnjama žalitelja, VKS je, ne navodeći identitet osuđenika, ocijenio kako je izravna namjera za počinjenja kaznenog djela razvidna iz načina počinjenja kaznenog djela.

”Optuženik je ispred kluba čekao oštećenika, kojeg nije poznavao niti je s njim imao ikakve sukobe prije toga, nakon čega čim ovaj izlazi iz kluba, kreće za njim i iz neposredne blizine, s leđa mu ispaljuje hitac u glavu te se odmah zatim daje u bijeg, odbacujući istovremeno ruksak i stvari koje je imao kod sebe, pa i odjeću”, navodi VKS.

Prizivni sud dodaje i da je Tanasković neposredno prije uhićenja pokušao uništiti svoj mobitel.

Protivno daljnjim žalbenim prigovorima, VKS navodi da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da je optuženik u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv te da motiv kod kaznenog djela nije relevantan kraj objektivno utvrđenih okolnosti jer ne predstavlja bitno obilježje kaznenog djela ubojstva za koje je Tanasković osuđen.

VKS naglašava da je izrečena kazna adekvatna te kako je prvostupanjski sud ispravno ocijenio verbalno izražavanje žaljenja kao pokušaj umanjenja kaznene odgovornosti, što je i valjano obrazložio.

Također, VKS navodi da je prvostupanjski sud ispravno cijenio otegotnim Tanaskovićev odnos prema kaznenom djelu koje se ogleda u izostanku žaljenja i kajanja prema učinjenom i prema članovima njegove obitelji, njegovu raniju osuđivanost zbog kaznenih djela s elementima nasilja, kao i da je ubojstvo počinio nedugo nakon izlaska iz zatvora i to na javnom mjestu, pred većim brojem ljudi.

Uz to, prizivni sud naglašava da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio kako su olakotne okolnosti izostale.

Optužno vijeće zadarskog Županijskog suda potvrdilo je u veljači 2023. optužnicu protiv Tanaskovića kojom ga je teretila da je na paškom Zrću iz pištolja ubio Crnogorca Gorana Vlaovića, što je označeno kao obračun dvaju balkanskih narkoklanova.

Optužnica je teretila Tanaskovića da je 25. kolovoza 2022. oko 6 sati ispred noćnog kluba Vlaoviću prišao s leđa te mu iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu.

U pomoć ozlijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred kluba, a cijeli je događaj mobitelima snimilo nekoliko gostiju i te su snimke kasnije objavili na društvenim mrežama.