Na zgradi Muzeja grada Koprivnice uskoro počinju radovi na energetskoj obnovi vrijedni 1,5 milijuna eura, a taj se projekt veže na širi projekt koprivničkoj javnosti poznat kao Muzejski trg, koji je osmišljen prije nekoliko godina, a trenutno čeka na izvor financiranja.

Radovi na obnovi zgrade Muzeja grada Koprivnice čekaju potpis na ugovor o javnoj nabavi s izvođačem radova tvrtkom Veselčić, koji će biti potpisan kroz koji dan. Nakon toga počinje posao koji bi trebao biti dovršen do kraja 2025. godine.

V. d. ravnatelja koprivničkog muzeja Ivan Valent rekao je Hini da su tijekom ljeta zaposlenici Muzeja izvodili opsežnu operaciju zaštite i preseljenja vrijednih eksponata.

Pod okriljem ustanove nalazi se 25.000 predmeta i raznih materijala, vjerojatno ih je i više, ali nisu uvedeni u registar. Neki od njih nisu u objektu koji se sprema za obnovu, nalaze se u drugim zgradama, poput Galerije Koprivnica ili Memorijalnog centra Danica.

„U spremištu zgrade muzeja nalazila se arheološka građa i muzejski postav, a svi ti predmeti sada su pohranjeni u prostorima sveučilišnog kampusa ili zgradi Galerije Koprivnica“, objasnio je Valent.

Nakon najavljenih građevinskih radova počet će faza unutrašnjeg uređenja zgrade radi njezina osuvremenjivanja. Postav neće biti identičan onom kakav je bio prije zatvaranja objekta. Plan je uvesti multimedijske alate za bolje i lakše razumijevanje predočenih eksponata i razdoblja koje predstavljaju.

Svjesni da je djeci taktilnost poprilično važna, izložit će i replike pojedinih eksponata koje će posjetitelji moći dodirivati ili držati u ruci.

Muzejski trg

Obnova zgrade koprivničkog muzeja dio je šireg projekta koji je osmišljen pod nazivom Muzejski trg, a idejni začetnik je bivši ravnatelj muzeja i povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar.

Namjera je Grada Koprivnice dio Esterove ulice zatvoriti za promet motornim vozilima, a okolne zgrade koje imaju povijesnu vrijednost obnoviti te dio njih otvoriti za javnost. Obnova trga, kaže zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, očekuje prijavu na natječaj, a izrada preostale projektne dokumentacije i drugih dokumenata privodi se kraju.

Mnogo pažnje ulaže se u obnovu Kuće Malančec, koja je pripadala odvjetniku i gradonačelniku Koprivnice Vladimiru Malančecu. Nju je 1902. godine projektirao zagrebački graditelj Gjuro Carnelutti.

Kuću i vrijednu zbirku umjetnina Malančec je ostavio u nasljeđe stanovnicima Koprivnice. „Želja nam je da taj reprezentativan prostor predoči život koprivničke građanske obitelji, koja je po svojim umjetničkim preferencijama i načinu života bila ispred svog vremena“, kazala je Ostriž.

Budući trg neće doživjeti drastične promijene, bit će to pješačka zona s kvalitetno uređenim zelenim površinama. Ideja je stvoriti decentnu zonu koja će biti zaokružena građevinama poput Muzeja grada Koprivnice, Kućom Malančec, sakralnim objektima i baroknom kućom koja se nalazi u Esterovoj 19., a čije se pročelje ovih dana pokušava spasiti građevinskim radovima.