U dvorcu Trakošćan u četvrtak je otvorena izložba „Trakošćan: od burga do muzeja” kojom se zaokružuje godina u kojoj Dvor Trakošćan obilježava 70 godina postojanja muzeja.

Naime, taj je dvorac u svom dugom „životnom vijeku” bio obiteljski dom, sjedište posjeda, uspješno je branio njegove stanovnike te je primao i još uvijek ugošćuje posjetitelje, a sve je to prikazano na izložbi.

Izložbu je otvorila Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje u Ministarstvu kulture i medija, rekavši tom prilikom kako je cijela godina u Dvoru Trakošćan bila puna događanja.

Dodala je da večerašnja izložba prezentira arhitektonski razvoj doista jedinstvenog dvorca. „Prepoznata je njegova vrijednost jer je i dio krajolika, parka o kojem skrbi Muzej već dugi niz godina. Opet nam je tu jezero, svi smo sretni i zadovoljni tom činjenicom, jezero je u potpunosti doprinijelo obilježavanju ove obljetnice”, kazala je Deranja Crnokić.

Jedna od posebnih atrakcija izložbe je mogućnost interaktivnog doživljaja – na više od 20 lokacija unutar dvorca, posjetitelji putem QR kodova mogu koristiti svoje mobilne uređaje kako bi saznali više o arhitektonskim detaljima, povijesnim natpisima i građi koja krasi ovaj dvorac.

Za posjetitelje je bio pripremljen i glazbeni program, kratka prezentacija i predstavljanje LEGO makete dvorca arhitekta Karla Ugarkovića te prezentacija starih fotografija trakošćanskih posjetitelja. Ravnateljica muzeja Dvor Trakošćan Goranka Horjan naglasila je kako se na izložbi nastojalo sažeti povijesni pregled nastanka dvorca, od njegovih najranijih, prvih spomena, pa sve do danas, a više o samoj povijesti dvorca ispričao je Ivan Mravlinčić, viši kustos muzeja i kustos izložbe.

„Još davne 1334. godine Trakošćan je zapisan u popisu kao sjedište župe. Izložba je jedan vremeplov u kojem je dvorac glavni junak. Kroz 18 tematskih jedinica možemo pratiti njegov put od malene utvrde, pa sve do današnjeg modernog muzeja”, kazao je Mravlinčić. Izložba za razgled ostaje otvorena do 10. veljače 2025. godine.