Prilikom iznošenja slobodnih stajališta u četvrtak su se u sabornici verbalno sukobili Dalija Orešković (DOSiP), koja je prozvala branitelje zbog šutnje na dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, i HDZ-ov Josip Đakić, koji ju je nazvao ‘Milanovićevom sponzorušom’.

Govoreći o, kako je istaknula, poniženoj Hrvatskoj, Dalija Orešković se u ime Kluba HSS-a, GLAS-a i DOSiP-a osvrnula na jučerašnji dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na samit Ukrajina-jugoistočna Europa u Dubrovniku i šutnju vladajućih na njegove izjave o Domovinskom ratu.

“Hrvatsku kao državu ponizili su i obezvrijedili najgori među nama, a to su Andrej Plenković, HDZ i njegovi sateliti, Domovinski pokret i svi oni branitelji i braniteljske udruge koji su podizali šatore i plinskim bocama prosvjedovali protiv legitimno izabrane hrvatske vlasti, ali im jučerašnji dolazak Aleksandra Vučića u Dubrovnik ne smeta”, rekla je.

Podsjetila je kako je Vučić čovjek koji propagira velikosrpsku ideologiju, ali je za Plenkovića dobrodošao gost, dok mu naš predsjednik Zoran Milanović nije.

“Gdje su svi ti silni branitelji, šatoraši i udrugaši, zar je moguće da su im beneficije i privilegije doista važnije od obrane digniteta Domovinskog rata i od ustavnosti, zakonitosti vlastite države”, upitala je s govornice.

Odgovor je tražila okrenuvši se prema klupama HDZ-a istaknuvši kako je tu jedan za kojeg smatra da je “najgori od najgorih”, na što se HDZ-ov Josip Đakić javio za povredu Poslovnika, vrijeđanje i omalovažavanje.

“Uhljebuša Zorana Milanovića, koja s njim podržava prorusku agresiju na Ukrajinu, vrijeđa sve nas hrvatske branitelje. Svaki onaj tko je želio doprinijeti podršci Ukrajini, mogao je na toj konferenciji biti, samo da je htio”, poručio je i nazvao dodatno zastupnicu Orešković “Milanovićevom sponzorušom”.

Bauk (SDP): Neće vas nijedno more oprati od toga da ste zvali srpskog, a ne i hrvatskog predsjednika

Potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner, pozvao ih je oboje da ne koriste neprimjerene riječi.

Da je situacija obrnuta, već bi vani bili podignuti šatori, ubacila se i Anka Mrak Taritaš (GLAS), a Đakić poručio da su šatori bili postavljeni jer su Milanović kao tadašnji premijer i pokojni ministar branitelja Fred Matić htjeli smanjiti prava branitelja.

Zahtjeve za povredom Poslovnikom nanizali su brojni HDZ-ovci, a SDP-ov Arsen Bauk uzvratio im da je ono što im je zastupnica Orešković rekla još i nježno u odnosu na ono što su im do prije izbora govorili sadašnji koalicijski partneri iz Domovinskog pokreta i ono što su oni iz HDZ-a govorili kad su bili opozicija hrvatskom branitelju i logorašu na čelu Ministarstva branitelja.

“Neće vas nijedno more oprati od toga da ste u Dubrovnik zvali srpskog predsjednika, a niste hrvatskog”, naglasio je.

Činjenica je da je Vučić bio četnik, no zastupnica je zaboravila reći da je aktualni predsjednik bio dezerter, dodao je Đakić, a iz oporbenih klupa su ga upitali što je onda Plenković.

Raukar Gamulin (Možemo!) i Puljak (Centar) upozorile na globalni problem mentalnog zdravlja

Povodom svjetskog Dana mentalnog zdravlja, Urša Raukar Gamulin u ime Kluba Možemo! i zastupnica Centra Marijana Puljak upozorile su na taj globalni posebice, navela je Gamulin, nakon epidemije korona virusa, ali i rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i rasta troškova života.

“Imamo, nažalost, velik porast depresivnih, anksioznih poremećaja kod naših mladih. Velik su problem i društvene mreže i zabrinjavajući podatak je da čak 50 posto mentalnih problema počinje prije 14. godine, a u Hrvatskoj imamo samo 55 dječjih psihijatara u cijeloj Hrvatskoj i manje od 20 specijalizanata”, navela je Raukar Gamulin.

Od Dubrovnika do Zagreba ne postoji bolnički krevet za djecu kojima treba pomoć psihijatra, dodala je Puljak

HDZ-ov Dario Pušić zahvalio je u ime stanovnika BiH Vladi RH na brzoj reakciji i financijskoj pomoći od 10 milijuna eura nakon poplava koja je zadesila tu zemlju i tragedije u kojoj je poginulo 21 ljudi.

SDP-ova Tanja Sokolić otvorila je temu pitanja bolovanja roditelja zbog bolesne djece navevši kako se naknada za bolovanja nije mijenjala 18 godina, što je financijski udar na mnoge obitelji.

Minimalna plaća danas je veća za 112 eura od maksimalne naknade koju roditelj može dobiti na bolovanju zbog njege djeteta, rekla je i zatražila ministra zdravstva Vilija Beroša da krene u zakonske izmjene ovog pitanja.