Udruga branitelja Domovinskog rata, pripadnika Protuzračne obrane Đurđevac je uoči obilježavanja 33. obljetnice osnivanja, za članove ratnog stožera i pripadnike Udruge branitelja organizirala posjet bojištu zapadne Slavonije kojem je tijekom Domovinskog rata imala zadaću zaštite 117. brigade Koprivnica.

Izlet je organiziran u nedjelju 06.listopada, a osim članova udruge pridružili su se i zapovjednici ZZP Bjelovar, Ureda za obranu Đurđevac I Hrvatskog časničkog zbora.

U okviru programa branitelji su posjetili Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu u kojem je ravanatelj Mario Tušeka predstavio postavljene zbirke u muzeju s posebnimnaglaskom na ratne zastave, naoružanje i odore svih postrojbi hrvatske vojske koji su donirali osobno sudionici Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge Marijan Matočec je domaćinu poklonio knjigu koja opisuje ratni put postrojbe PZO Đurđevac i film “Protuzračna obrana Đurđevac u Domovinskom ratu” .

Članovi su potom posjetili spomen područje Novska- Trokut na kojem su položili vijence i upalili svijeće svim poginulim braniteljima te u posebno posjetili mjesto stradavanja đurđevačkih dragovoljaca Tome Čižmešinkina, Ivana Rengela i Zlatka Zubića.
U Veteranskom centru u Daruvaru primio ih je ravnatelj Dren Stoček koji je predstavio Centar i sve usluge za rehabilitaciju hrvatskih branitelja. Udruga je poklonila dvije knjige za biblioteku Veteranskog centra.

Posjet je završio rekreacijom u Daruvarskim toplicama i zahvalom ravnatelju Ratku Vukoviću.

Program branitelja financijski je podržala Koprivničko-križevačka županija.

Dodajmo na kraju kako će se 33. oblketnica osnivanja PZO Đurđevac održati u petak 11. listopada u Đurđevcu, a program uključuje polaganje vijenaca na groblju u Đurđevcu (15.30 sati), svečanu sjednicu (Dom kulture u 16.00 sati), okrugli stol o pravima branitelja (Dom kulture u 17.00 sati) te zajedničku večeru u Hotelu Picok (19.00 sati).

Img 5084 Img 5104 Img 5107