S ciljem upoznavanja sa svim aktivnostima koje Križevci provode po pitanju rada s mladima, Križevce je danas posjetila delegacija iz Latvije koja u Hrvatskoj boravi u sklopu studijskog posjeta, a dočekao ih je gradonačelnik Mario Rajn.

U delegaciji su bili predstavnici županijskih skupština i gradskih vijeća iz gradova Ventspils, Kuldīga, Liepāja, Talsi, Saldus, Tukums te predstavnici regije Kurzeme iz Latvije.

Gradonačelnik Rajn je na početku govorio općenito o Križevcima upoznavši okupljene s brojem stanovnika, prometnim položajima i ostalim karakteristikama grada. Posebno je potom govorio o svim aktivnostima koje Grad provodi u radu s mladima te općenito o uključivanju mladih u planiranje i donošenje odluka. Posebno je istaknuo kako je cilj grada postati energetski neovisan do 2030. godine i istaknuo kako su Križevci tu za razmjenu znanja i iskustava u području rada s mladima.
Nakon gradonačelnika, viša stručna suradnica za mlade Sanja Čavić predstavila je aktivnosti i projekte kojima grad nastoji odgovoriti na potrebe mladih. Posebno je istaknula stipendije za deficitarna zanimanja, ulaganja u sportsku i biciklističku infrastrukturu, školstvo te suradnju sa svim dionicima koji rade s mladima. Istaknula je i Savjet mladih Grada Križevaca te posebno naglasila suradnju s gradskom upravom, ali i sa Savjetima mladih iz Rijeke i Opatije s kojima je sklopljen sporazum o suradnji.

Potom, delegacija je posjetila i udrugu K.V.A.R.K. gdje im je Dijana Čeh prezentirala rad udruge te programe i projekte za mlade. Nakon udruge K.V.A.R.K., delegacija je posjetila Kozmološki centar i zvjezdarnicu gdje ih je ugostio dr. rer. nat. Andrej Dundović. Delegacija će u sklopu studijskog posjeta Hrvatskoj posjetiti i Grad Rijeku i Opatiju.

U Latviji je rad s mladima jedna od najnovijih funkcija lokalne vlasti stoga u sklopu ovog studijskog posjeta žele upoznati sa primjerima dobre prakse rada s mladima na lokalnoj razini u Europskoj Uniji. Na prijedlog dr. Marka Kovačića s Veleučilišta Bernays, odabrali su Hrvatsku kako bi se upoznali sa radom s mladima, razvoju i planiranju projekata za mlade u jedinicama lokalne samouprave.

7 (1) 5 (3) 4 (3) 2 (3) 3 (2) 1 (3) Kvark 2 Kvark Zvjezdarnica Zvjezdarnica Teleskop