Predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u utorak su s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem razgovarali o poboljšavanju uvjeta rada te službe, izvijestio je MUP.

Dogovoreno je da će do kraja godine Ravnateljstvo civilne zaštite ustupiti adekvatne skladišne kapacitete u Jastrebarskom za potrebe članovima HGSS-a.

Također će u svih pet predviđenih regionalnih centara RCZ-a biti osigurani prostorni i infrastrukturni kapaciteti za urede i skladišta HGSS-a, s ciljem unaprjeđenja komunikacije i suradnje među svim temeljnim operativnim snagama sustava civilne zaštite, navode u priopćenju.

MUP i Ravnateljstvo civilne zaštite, dodaju, osigurat će povećanje sredstava u proračunu MUP-a namijenjenih HGSS-u za nadolazeće financijsko razdoblje s trenutnih 1,6 milijuna eura na dva milijuna eura. Također je planiran nastavak razgovora u svrhu povećanja suradnje i potpore HGSS-u.

„Operativne snage, prepoznatljive po svojim specifičnim znanjima, bit će okupljene na jednom mjestu. Sve u svrhu veće suradnje i bolje koordinacije, a zbog dobrobiti svih koji trebaju našu pomoć”, istaknuo je Božinović.

Pripadnicima HGSS-a pritom je zahvalio na predanom radu i požrtvovnosti te na pomoći susjednoj Bosni i Hercegovini koja se bori s poplavama velikih razmjera.

„Mi smo, na temelju bilateralnog sporazuma koji imamo sa susjednim zemljama na razini službi, u dogovoru s njima otišli tamo i dali se njima na raspolaganje“, izjavio je pročelnik HGSS-a Josip Brozičević, navode u priopćenju.