Oko 350 volontera iz Hrvatske i Europe sudjelovalo je u sklopu kampanje Boranka u pošumljavanju požarišta u Grebaštici kod Šibenika koja je teško stradala u prošlogodišnjem požaru.

Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, okupila je na brdu Jelenjak izviđače, planinare, vatrogasce, volontere Crvenog križa, zaposlenike sponzora i građane.

Riječ je o četrdesetoj akciji pošumljavanja požarišta u projektu Boranka, koji se ove godine održava sedmu godinu zaredom, ali i prvoj akciji pošumljavanja na području Šibenika.

Pošumljavanje na toj šibenskoj lokaciji održavat će se naredne tri subote s više od 1000 volontera, najavili su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite koji su organizatori kampanje uz pomoć Grada Šibenika.

Zapovjednik DVD-a Grebaštica Krešo Banovac je, govoreći o požaru koji je devastirao brdo Jelinjak, rekao da će zahvaljujući organizatorima i ljudima koji su podržali akciju opet imati šumu i opet imati što čuvati.

“To su bili nadnaravni uvjeti tog dana kada je požar krenuo, jugo je puhalo kako nikad nije” ispričao je zapovjednik. Na osnovu 2001. godine kada je tu bio prvi požar pokrenuli su inicijativu kako bi osnovali Dobrovoljno vatrogasno društvo Grebaštica.

Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka Dan Špicer rekao je da na brdu Jelinjak sade mješovitu sastojinu i to hrast crniku, crni jasen, čempres i primorac, kako bi stvorili što kvalitetniju šumu i očuvali bioraznolikost.

Šuma koja je izgorjela bila je mlada pa nema sposobnost samoobnove, a važno je takva požarišta što prije pošumiti jer nestankom šuma dolazi do erozije tla, bujičnih poplava i mnogih drugih nepogoda.

Boranka je dosad okupila više od 11,000 volontera koji su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra posadili više od 130 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru čime je postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta.