Projekcijom norveškog filma “Pjesme Zemlje” redateljice Margreth Olin, kandidata Norveške za Oscara, službeno je počeo 19. Dokuart, a festival je u subotu u Kulturnom i multimedijskom centru otvorio gradonačelnik Dario Hrebak te istaknuo važnost tog događaja za Bjelovar.

“‘Dokuart’ je puno više od festivala dokumentarnog filma, jer okuplja ljude, potiče rasprave i približava publiku stvarnim životnim pričama koje filmovi donose. Ovo je jedna od najboljih kulturnih manifestacija našeg grada”, rekao je Hrebak.

Ovogodišnji festival, koji traje od 5. do 11. listopada, donosi 11 pažljivo odabranih dokumentaraca iz Mađarske, Norveške, Njemačke, Nizozemske i Butana, a Norveška je zemlja partner festivala.

Selektorica festivala Rada Šešić odabrala je filmove koji tematiziraju raznolike društvene i osobne priče.

Nakon “Pjesama zemlje”, na programu su “My Body” redateljice Margreth Olin te mađarski film “Divas” redatelja Matea Korosija u nedjelju.

U ponedjeljak, 7. listopada, na programu je hrvatski dokumentarac “Vitić pleše” redatelja Borisa Bakala. U utorak, 8. listopada, na rasporedu je njemački film “Plastic Fantastic” redateljice Isabelle Willinger, dok će u srijedu, 9. listopada, publika moći uživati u hrvatskom filmu “Naša djeca” redatelja Silvestra Kolbasa.

Program se nastavlja u četvrtak, 10. listopada, kada je na redu butansko-mađarski film “Agent sreće” redatelja Aruna Bhattaraija i Dorottye Zurbó.

Festival završava u petak, 11. listopada, s četiri kratka filma: “Dohvatiti Sunce: El Shatt” Ane Bilankov, “Galeb” Davida Lušičića, “Neighbour Abdi” redatelja Douwea Dijkstre, te film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića, koji se prikazuje izvan konkurencije.

Osim glavnog programa u Bjelovaru, planirane su i dodatne aktivnosti. U općinama Rovišće i Veliko Trojstvo organizirane su projekcije filma “Agent sreće”. Također, za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce organizirana je Dok- radionica pod vodstvom redatelja i snimatelja Đure Gavrana, koja se održava tijekom trajanja festivala, od 5. do 9. listopada.