Savez društava multiple skleroze Hrvatske od 4. do 6. listopada uz svečanu sjednicu i stručni simpozij, slavi 45. rođendan, a tim povodom, svečanu sjednicu, svojim dolaskom uveličao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović naglašavajući važnost solidarnosti i zajedništva.

“Ovdje se osjeti dobra atmosfera, kao da niste suočeni s teškom i kompliciranom bolesti kao što je multipla skleroza”, rekao je Milanović te pohvalio stalnu borbu predstavnika udruga i Saveza za što kvalitetniji život u zajednici ističući činjenicu da, kao legitimna skupina za pritisak, pomiču granice u traženju boljih uvjeta koji im i pripadaju.

Posebno je izdvojio pravo na liječenje od prvih simptoma bolesti, što je, kako je naveo, jedno od ključnih pitanja o kojem se govorilo tijekom ranijih susreta. Također je istaknuo da postignuće u tom području predstavlja rezultat predanog rada Saveza, te je pohvalio njihov legitiman društveni pritisak koji je doprinio promjenama u sustavu zdravstvene skrbi.

“Želim vam da tako nastavite i ‘gnjavite’ svaku vladu kako biste ostvarili svoje ciljeve za oboljele od MS-a. Kao i do sada, budite uporni u tom traženju”, rekao je Milanović naglašavajući važnost solidarnosti i zajedništva.

Predsjednik Saveza društva multiple skleroze Željko Pudić rekao je da im je misija da nitko tko se bori s tom bolesti ne bude prepušten sam sebi.

“U svim svojim različitostima, ovdje smo istim povodom i zbog istog uzroka – multiple skleroze, koja nas je ujedinila u nastojanju da svoju individualnu borbu s bolesti oslobodimo apatije, bespomoćnosti, od prepuštanja i odustajanja”, rekao je.

U obilježavanju ovih 45 godina postojanja Saveza MS-a, ne možemo ne spomenuti kakav smo put prešli, da bismo postali institucija koja okuplja one koji pomoć traže i one koji im u tome nesebično pomažu, dodao je te zahvalio svim članovima i ljudima koji na stručan način pomažu radu Saveza.

“Osim želje da MS postane izlječiva bolest, naša je misija da nitko, tko se bori s tom hirovitom i teškom bolesti, ne bude prepušten sam sebi nego da bude ravnopravni član društva, što dulje na tržištu rada uz adekvatnu održavajuću fizikalnu terapiju. Naša futuristička slika Saveza je da se okupljamo u multifunkcionalnom centru za MS gdje bismo dobili svu potrebnu skrb na jednom mjestu”, poručio je Pudić.

Savez društva multiple skleroze Hrvatske, koji ove godine slavi 45. obljetnicu djelovanja, je nestranačka, nevladina, neprofitna i društvena organizacija koja provodi programe i projekte kako bi se podigla kvaliteta života osoba oboljelih od kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava. Promičući bolje prakse i politike, Savez također gradi i partnerstva s lokalnim zajednicama, civilnim društvom, ali i institucijama vlade i s privatnim sektorom.

Na svečanosti su bili i predsjednica Foruma mladih osoba s MS-om Nina Stipčević, predsjednica Stručnog odbora za medicinska pitanja Saveza Vanja Bašić Kes, profesor psihologije Boris Blažinić, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Tomislav Benjak, pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, voditeljica Službe za zaštitu osoba s invaliditetom i skrbništvo Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Borovec, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić.