Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je izjavio da je Državno odvjetništvo (DORH) naložilo policiji da provjeri optužbe o napadu saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija na suradnicu nakon čega DORH treba donijeti svoju meritornu odluku.

“DORH je dao nalog policiji koja je postupajući po tom nalogu obavila određene radnje”, kazao je Božinović uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a. Dodao je da je policija o tome “dostavila ili će dostaviti izvješće državnom odvjetništvu koje je onda nadležno donijeti svoju meritornu odluku”.

Tjednik Nacional prošloga je tjedna objavio da je Kajtazi, koji je kao zastupnik član vladajuće većine, ljetos fizički napao svoju suradnicu i predsjednicu Saveza Roma “Kali Sara” Suzanu Krčmar. DORH je u kolovozu zbog tog slučaja navodno zaprimio kaznenu prijavu protiv Kajtazija koji je kao i Krčmar te tvrdnje demantirao.

RTL je prošloga tjedna razgovarao s jednim od sudionika sastanka na kojem se napad dogodio i on je potvrdio pisanje Nacionala. Objavili su i audio snimku na kojoj se čuje kako Krčmar na sastanku sa svojim suradnicima plače i moli ih da ništa ne prijavljuju zbog straha za egzistenciju par godina uoči odlaska u mirovinu.

Iz Saveza Roma u RH “Kali Sara” u utorak su osudili svako nasilje, osobito nad ženama i Romkinjama te su izvijestili da Veljko Kajtazi više nije njihov počasni član i mora iseliti iz ureda.

Nacional je u današnjem broju objavio nastavak priče o Kajtaziju, navodeći da je nezakonito potrošio velike iznose novca doniranog iz državnog proračuna prema korisnicima iz redova romske nacionalne manjine koje on kontrolira ili u njima ima presudni utjecaj.

Tvrde da je trošio čak i na tiskanje knjiga o sebi, izradu vlastitih portreta i filmske biografije te je bez natječaja tražio plaćanje građevinskih projekata povezanih s bogaćenjem svoga sina.