S ciljem jačanja interesa mladih za fundamentalna pitanja i s ciljem poticanja razvijanja novih i revolucionarnih ideja te kritiku postojećih pretpostavki i teorija, Institut za kozmologiju i filozofiju prirode raspisuje natječaj za najbolji istraživački studentski rad iz područja istraživanja Prirode. Inspirirajući se likom i djelom Giordana Bruna, organizatori natječaja smatraju da su u postojećoj krizi spoznaje u kojoj se nalazimo prijeko potrebna radikalno drugačija rješenja otvorenih pitanja, a koja trebaju dolaziti od novih generacija. Institut pokreće ovaj natječaj upravo u svrhu poticanja takvih nastojanja.

Natječaj se otvara od 1. listopada i traje do 30. lipnja 2025. godine. Svoje radove mogu prijaviti studenti hrvatskih visokoobrazovnih institucija na neku od tema iz fundamentalne teorijske fizike (npr. iz opće teorije relativnosti, kvantne fizike, fizikalne kozmologije, neuređenih sustava i kaosa) ili na neku od tema iz spekulativne filozofije prirode (npr. problemi filozofskih temelja fizike, moguće filozofske posljedice fizikalnih teorija, problematiziranje mogućnosti sinteze fizike i filozofije, filozofski pristup kozmologiji kao i povezane metafizičke teme).

Najbolji radovi bit će nagrađeni. Prva nagrada bit će dodijeljena za rad koji pruža izvanredan i izvoran konceptualni doprinos razumijevanju odabrane teme, a novčani dio nagrade iznosi 500 eura. Dodjeljuje se i druga nagrada čiji novčani dio iznosi 250 eura. Nagrađeni radovi bit će objavljeni i u narednom broju časopisa Kozmologija.

Više informacija o natječaju kao i uvjeti natječaja mogu se naći na web stranici Instituta (https://www.icpn.hr/bruno).

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode stručna je zajednica znanstvenika i istraživača, usmjerena prema fundamentalnim pitanjima materijalne stvarnosti i Svemira kao cjeline. Temeljni je cilj Instituta raditi na ostvarivanju uvjeta za slobodno, kritičko i misaono – prirodoslovno kao i filozofsko – ispitivanje Prirode. Institut je posvećen promoviranju fundamentalnih istraživanja u teorijskoj fizici te ostvarivanju sinteze između teorijske fizike i filozofije, kao i povezivanju ostalih disciplina vezanih uz razumijevanje Prirode i čovjekovog odnosa prema njoj.

Kozmologija Br 2 Naslovnica Natjecaj Bruno Kozmoloski Centar U Križevcima Sjediste Instituta