Donald Trump u subotu je održao jedan od svojih najoštrijih govora protiv imigranata koji su ilegalno prešli granicu i počinili zločine, posebno protiv mladih žena, dok je također pojačao osobne uvrede protiv protukandidatkinje Kamale Harris.

U Wisconsinu, jednoj od ključnih “kolebljivih država”, Trump je demokratsku potpredsjednicu Harris, koja je u petak posjetila granicu SAD-a i Meksika, prvi put u svojoj predsjedničkoj kampanji 2024., nazvao “mentalno poremećenom” i “mentalno invalidnom”.

Republikanski predsjednički kandidat bio je okružen posterima ilegalnih imigranata u SAD-u koji su uhićeni zbog ubojstava i drugih nasilnih zločina, te transparentima “Zaustavi migrantski kriminal” i “Deportirajte ilegalce sada”.

Njegov je govor bio neobično posvećen gotovo u potpunosti imigrantima bez dokumenata. One koji su počinili nasilne zločine nazvao je “čudovištima”, “hladnim ubojicama” i “podlim životinjama”.

Trump je u tijesnoj utrci s Harrisom uoči izbora 5. studenog. Imigracija i južna granica jedno su od glavnih pitanja za glasače, pokazuju ankete.

Sarafina Chitika, glasnogovornica Kmale Harris, rekla je nakon Trumpova govora: “On nema ništa ‘inspirativno’ za ponuditi američkom narodu, samo mrak.”

Bivši predsjednik okrivio je Harris i demokratskog predsjednika Joea Bidena što su dopustili imigrantima bez dokumenata ulazak u SAD, optužujući neke migrante da žele “silovati, pljačkati, krasti, pljačkati i ubijati narod Sjedinjenih Američkih Država”.

Trump je u jednom trenutku priznao: “Ovo je mračan govor”.

Rekao je to u gradiću Prairie du Chien u Wisconsinu, gdje je u rujnu pritvoren Venezuelanac u SAD-u zbog navodnog seksualnog napada na ženu i njezinu kćer.

Oko sedam milijuna migranata uhvaćeno je u ilegalnom prelasku granice SAD-a i Meksika tijekom Bidenove administracije, prema vladinim podacima, što je rekordno visok broj koji je potaknuo kritike na račun Harris i Bidena od strane Trumpa i njegovih kolega republikanaca.

Tijekom svog posjeta granici u petak, Harris je iznijela svoje planove za popravak “lošeg imigracijskog sustava” optuživši Trumpa za “raspirivanje straha i podjela” zbog utjecaja imigranata na američki život.

Harris je također pozvala na stroža ograničenja azila i obećala da će zaustaviti ulazak fentanila u SAD kao “glavni prioritet”.

Trump je također ponovio svoju tvrdnju da je njegov izborni poraz od Bidena 2020. bio lažan. Ako bude ponovno izabran i “ako mu se dopusti”, Trump je rekao da će tada procesuirati ljude koje krivi za svoj gubitak.

Studije općenito pokazuju da nema dokaza da imigranti čine zločine u višoj stopi od rođenih Amerikanaca, a kritičari kažu da Trumpova retorika pojačava rasističke trope.

Trump se obično usredotočuje na mlade žene koje su navodno ubili hispanoamerički napadači kako bi prenio tu poruku, izbjegavajući slučajeve koji uključuju muške žrtve.

Trumpovi protivnici optužuju ga da cinično iskorištava ožalošćene obitelji kako bi potaknuo svoju priču da su došljaci rođeni u inozemstvu, često Hispanjolci, dio invazione vojske.

No neke od obitelji žrtava pozdravile su Trumpovu usredotočenost na pitanje nasilnog kriminala i porast smrti tinejdžera uzrokovanih opioidnim lijekom fentanilom, od kojih većina dolazi u SAD preko južne granice.

Nekoliko roditelja koji su izgubili djecu zbog napada ilegalnih imigranata u SAD-u ili zbog smrtonosne droge fentanila, izražavalo mu je podršku i prije Trumpove izjave u subotu.