U sklopu obilježavanja dana Splitsko-dalmatinske županije jučer je u Solinu održana jubilarna, 70. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj je prisustvovao župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija. Glavna teme sjednice bila je zelena tranzicija i daljnje financiranje projekata centara za gospodarenja otpadom o kojima je govorila ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, a u radnom dijelu sudjelovali su župani Darko Koren, Željko Kolar, Matija Posavec i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman kao i predsjednik Grupacije centara za gospodarenje otpadom pri HGK Josip Grgić.

Ministrica Vučković je predstavila novu financijsku omotnica za zelenu tranziciju koja uključuje projekte centara za gospodarenje otpadom, a u raspravi su razmotreni i modeli sufinanciranja svih 11 centara na području RH za razdoblje 2021.-2027 te je iskazana podrška njihovoj izgradnji. Sudionici su u raspravi zaključili kako je zajednički i koordinirani pristup svih dionika temeljna pretpostavka za uspjeh uspostave efikasnog i održivog sustava energetske oporabe goriva iz otpada te izgradnje dostatnih kapaciteta koje bi zadovoljile potrebe zbrinjavanja energetski vrijednog goriva koje nastaje obradom otpada.

U sklopu predstavljanja nove financijske omotnice za zelenu tranziciju državna tajnica MRRFEU Zrinka Raguž i ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Stella Arneri su detaljno izložile programe i pozive koji se pripremaju, a na koje će moći aplicirati jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke i ustanove kao i nevladin sektor.

Što se tiče mogućnosti sufinanciranja projekata iz Programa Konkurentnost i kohezija i Integriranog teritorijalnog programa dosad je pokrenuto ukupno 77 postupaka dodjele bespovratnih sredstava vrijednih 1,25 milijardi eura, od čega je njih 38 iz Integriranog teritorijalnog programa, a 39 iz Programa Konkurentnost i kohezija. Uz to, pokrenuto je devet financijskih instrumenata u vrijednosti od 552 milijuna eura. U sljedećih pola godine planira se pokrenuti dodatnih 12 postupaka dodjele vrijednih 545 milijuna eura.

Dodajmo kako je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić istaknuo važnost međuresorne suradnje, podsjetivši na nekoliko zakonskih izmjena u korist jedinica lokalne i regionalne samouprave, odnosno poboljšanje uvjeta života u lokalnim zajednicama. Osim sastanka s Vladom Republike Hrvatske, članovi Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija te članovi internih radnih skupina održali su nekoliko sastanaka s predstavnicima resornih ministarstava, tematski usmjerene na korištenje sredstava za decentralizirane funkcije, Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, prenamjeni poljoprivrednih zemljišta i sustavu za obranu od tuče.

Whatsapp Slika 2024 09 27 U 13.16.51 4860e4e8 800x800 Equal Whatsapp Slika 2024 09 27 U 13.16.51 A2b7417f 800x800 Equal