U Domu kulture u Štrigovi u petak 27. rujna 2024. predstavljena je monografija „Hrvatska vinska kultura“ autorice doc. dr. sc. Tanje Baran. Uvodne su pozdrave u ime organizatora održali štrigovski župnik dr. sc. Kristijan Kuhar, načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik i predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Robert Horvat. Knjigu su uz autoricu predstavljali recenzenti professor emeritus Stipe Botica i prof. dr. sc. Đuro Horvat, u glazbenom dijelu programa nastupila je Ženska vokalna skupina „Stridonne“, dok je kroz program vodio Dominik Padarić.

Prof. Botica u svome je govoru istaknuo da za „Hrvatsku vinsku kulturu“ svi govore kako je riječ o monografiji, ali da je to prije enciklopedija jer nema da nešto vinsko u njoj nije opisano ili da je nešto vinsko zakinuto. Osobito je detaljno govorio o bogatim narodnim vinskim usmenoknjiževnim tradicijama koje je autorica utkala u knjigu. Istaknuo je da je u Hrvatskoj zabilježeno oko 1000 poslovica koje su posvećene vinu, a da je vino među 10 najčešćih riječi koje je narod uključivao u svoje izreke. Najčešća je riječ Bog, a zatim majka, naglasio je prof. Botica ističući kako je Tanja Baran cjelovitošću knjige sjajno obradila sve tri riječi po kojoj je nazvala knjigu: i Hrvatsku, i vino, i kulturu.

Prof. Horvat govorio je o važnosti povezivanja vinskog biznisa i vinske kulture. Pojašnjavao je kako je prošlo vrijeme kada se tržištu nudila samo boca s kapljicom, da je tržište sve zahtjevnije i da uz proizvod treba kupcu ispripovijedati svoju priču. „Ova knjiga, u tom smislu, itekako može biti priručnik svakom vinaru, vinogradaru i podrumaru u Hrvatskoj“, zaključio je prof. Horvat.

Autorica je predstavila koncepciju knjige i zahvalila mnogobrojnim pomagačima koji su joj pomagali u prikupljanju građe, posebno likovnih materijala: slika, fotografija, dokumenata, kojih je gotovo 400 objavljeno u monografiji. Posebno se osvrnula na to kako su u hrvatskom narodu gotovo zaboravljene vinsko-pajdaške regule od najvažnijih Križevačkih štatuta, preko Zagrebačke puntarije, Krapinskog vandrčeka, Ivanečke smešancije, Varaždinskog fureša, Turopoljskih štatuta do Koprivničkih regula i Svetojanske lumparije te potaknula na revitalizaciju svih tih regula po kojima se hrvatski narod zabavljao više stoljeća uz čašu vina.

Promotivna svečanost održana je u sklopu četverodnevnih 6. Dana sv. Jeronima koji u Štrigovi traju do ponedjeljka 30. rujna 2024.

01 Autorica S Knjigom 02 Predstavljanje Knjige 03 Tanja Baran I Recenzent Stipe Botica 04 Ženska Vokalna Skupina Stridonne 05 Skupna 06 Organizator štrigovski župnik Kristijan Kuhar 07 Načelnik Štrigove Stanislav Rebernik 08 Predsjednik Društva Hortus Croatiae Robert Horvat 09 Voditelj Dominik Padarić 010 Autoričina Zdravica Po Križevačkim štatutima 011 Autorica Tanja Baran I štrigovski župnik Kristijan Kuhar 012 Dekoracija, Xxl Boca Pušipela 013 Dekoracija Uz Knjigu