Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja najavio je gradnju nove ustanove za trajni boravak hrvatskih branitelja u Pakracu te dodao da će iduće godine biti otvoren Braniteljski centar za one koji su u potrebi.

“Gradit ćemo ga proračunskim sredstvima kao snažnu poruku zahvalnosti Vlade RH hrabrim ljudima i gradu Pakracu. Učinit ćemo to s istim zajedništvom kakvo smo imali i te 1991. u Pakracu“, rekao je ministar Medved u Pakracu gdje je u petak bio na obilježavanju 33. godišnjica evakuacije pacijenata i medicinskog osoblja iz pakračke bolnice.

Ta akcija poznata je kao najhumanija akcija u Domovinskom ratu, a ta herojska operacija spašavanja 270 pacijenata, izvedena je u noći s 29. na 30. rujna 1991. te je stavila trajni pečat u povijesti hrvatske borbe za slobodu.

“Važno je uvijek otimati od zaborava i ponavljati istinu jer ovdje se pisala povijest Hrvatske, ovdje se branila Domovina. Ovdje je ispisana crtica karaktera hrvatskih branitelja kakva se rijetko mogla vidjeti”, rekao je Medved.

Naglasio je da su hrvatski branitelji, od akcija poput ove do operacija Bljesak i Oluja, ispisivali stranice domoljublja i spremnosti na žrtvu za slobodu svoje zemlje.

“Ovdje ste ispisivali korice kakve rijetki u svojem životnom putu mogu naglasiti,“ dodao je Medved te dodao da su događaji poput ove akcije zabilježeni i kroz knjige i filmove.

Ministar je najavio daljnje napore u očuvanju i prenošenju istine o Domovinskom ratu, s posebnim fokusom na manje poznate detalje, stoji u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.