Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca održana je večeras u Gradskoj vijećnici. Sjednica je imala dvije točke, a prva se odnosila na kupnju zemljišta od sedam vlasnika.

Gradonačelnik Denis Kralj je u obrazloženju odluke istaknuo kako je ovo značajan dan u povijesti grada jer se kupuju zemljišta za gradnju treće osnovne škole.

– Imali smo planove i projekte za nadogradnju obje naše osnovne škole. Na kraju se ispostavilo da OŠ Krunoslava Kutena nema dovoljno mjesta na parceli za novu dvoranu. Ako OŠ i Srednja škola prijeđu u jednu smjenu, pritisak na postojeću dvoranu će biti prevelik i nema dovoljno mjesta. Prema savjetu resornog Ministarstva, idemo u kupnju zemljišta za novu osnovnu školu. Trošak Grada je samo kupnja zemljišta, a nova škola s dvoranom i mala dvorana uz OŠ Krunoslava Kutena će biti 100 posto sufinancirane.

Pregovori oko kupnje zemljišta nisu bili lagani. Pregovarali smo s vlasnicima i dogovorili cijenu od 40 eura po kvadratu. Mislim da je to realna cijena i zadovoljava nas u Gradu te vlasnike zemljišta. Nadam se da ćemo kupnju brzo realizirati. Nakon toga moramo projektirati novu školu i dvoranu te ih sagraditi u godinama pred nama. Time će svi učenici u Vrbovcu pohađati nastavu u jednoj smjeni. Kao roditelj, vidim da je to važno i djeca su koncentriranija kada imaju školu ujutro. Odluka je značajna za njih i olakšat će im obrazovanje. Lokacija nove škole u Ulici Eugena de Piennesa je odrađena prostornim planom davno prije nego sam ja postao gradonačelnik. Tamo je vrtić, sada će biti i škola. Crkva je tamo kupila zemljište, to je prostor za razvoj grada i logičan odabir za školu – rekao je Kralj i dodao kako će nova škola imati 16 učionica.

Dejan Jaić (nezavisni) u raspravi je istaknuo kako je četvrtina sjednica ovog saziva Gradskog vijeća bila izvanredna.

– Slažem se da je ovo velik dan za grad i treba izgraditi školu da naši učenici imaju jednosmjensku nastavu. Međutim, ovo je velik postotak izvanrednih sjednica. Gradonačelniče, to znači da je to vaše loše planiranje jer vi ste odgovorni za sazivanje sjednica – poručio je Jaić.

Tomislav Grežina (HDZ) također je istaknuo kako je ovo povijesni dan za Vrbovec.

– Želim zahvaliti Vladi koja je omogućila ovaj natječaj. Pitanje je da li bi se škola i dvorana ikada mogle financirati iz gradskog proračuna. Ovo je idealan trenutak za razvijanje našeg grada i nadam se da ćemo ga iskoristiti. Europski fondovi će prestati, moramo imati preduvjete i predradnje za daljnji razvitak grada – rekao je Grežina.

Odluka o kupnji zemljišta je prihvaćena, a potom se raspravljalo o davanju suglasnosti Vodoopskrbi i odvodnji Zagrebačke županije za zaduživanje. Radi se o kreditu od 3 i pol milijuna eura za projekt aglomeracije Ivanić-Grada.

– Taj kredit će se vraćati iz naknade za razvoj koju plaćaju Ivanić-Grad i Kloštar Ivanić. Grad Vrbovec s tim nema veze. Tvrtka ujedinjuje četiri grada i okolne općine, a najveći radovi na vodovodu su bili upravo na našem području. Gradovi su nam dali dozvolu za zaduživanje, tako da mi sada moramo dati njima – rekao je Kralj.

Stjepan Tvorić (nezavisni) u raspravi je istaknuo kako je jasno da Grad Vrbovec kao suvlasnik mora dati suglasnost.

– Kad imamo probleme s izgradnjom kanalizacije i sanacijom cesta, onda ispada da Grad Vrbovec nema veze s time, već je to posao Vodoopskrbe i odvodnje. Kad radovi kasne i cesta se ne sanira, gradonačelnik se pravda da ne može utjecati na to, a sad mi trebamo dati suglasnost za neko zaduživanje. Sad smo svi suvlasnici i dionici. Prije tri godine su krenuli radovi u Ulici Ivana Gorana Kovačića i nisu još ni blizu završetka – komentirao je Tvorić.

Vrbovčanima nije jasno da je Grad suvlasnik Vodoopskrbe zbog samog naziva tvrtke, istaknuo je Tomislav Grežina.

– Gradonačelnik kaže da je investitor radova Vodoopskrba. To je samo izmanipulirano pred narodom kako bi ispalo da Grad nije dionik ovih devastiranih cesta. To nije točno. Grad ima velik utjecaj kao dioničar tvrtke. Da nema utjecaj, mi večeras ne bismo donosili odluku o zaduživanju Vodoopskrbe i odvodnje – rekao je Grežina.

U raspravu se uključio i Dejan Jaić. – Na tematskoj sjednici o stanju cesta i u medijima se pričalo da Grad nema veze s radovima. Da Grad želi više, mogao bi imati bolje stvari i to se danas vidi.

Gradonačelnik Denis Kralj rekao je kako na natječaju za radove Grad dobije bolje ili lošije izvođače.

– U Banovu smo dobili bolje izvođače pa je zgrada gotova, a u Lonjici lošije pa dvorana još nije gotova. Situacija je takva u Hrvatskoj. Tko je kriv što željeznička pruga nije gotova? Kriva je Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem koji nije osigurao da se EU projekt završi na vrijeme. Šteta je napravljena jer se pruga sada financira iz proračuna, odnosno novcem građana. Dovedeni su novi izvođači na pruzi koji ju opet nisu uspjeli završiti. Vlada bi trebala donijeti drugačije zakone i propise kako bismo se mogli obračunati s građevinarcima koji loše rade svoj posao. Radovi na Centru za socijalnu skrb su stali, a to je projekt Vlade. Situacija nije dobra. Probleme s lošim izvođačima imaju Vlada, Županija i mi – zaključio je Kralj.

Točka je na kraju prihvaćena.

Fot 9589 Fot 9591 Fot 9597 Fot 9600 Fot 9604 Fot 9606 Fot 9607 Fot 9608 Fot 9614 Fot 9618 Fot 9619 Fot 9623 Fot 9625 Fot 9627 Fot 9629