Rusija je u noći na četvrtak izvela novi veliki napad dronovima i projektilima na Ukrajinu, ciljajući ponovno energetski sektor, pri čemu je poginuo najmanje jedan civil, rekli su u četvrtak ukrajinski dužnosnici.

Ukrajinska vojska objavila je da su ruske snage lansirale 78 dronova i šest projektila na nekoliko regija. Protuzračna obrana uništila je 66 dronova i četiri projektila, po vojsci.

“Noćas je neprijatelj izveo još jedan masivan napad na ukrajinski energetski sektor, koristeći se dronovima i projektilima”, rekao je premijer Denis Šmihal, dodajući da su među metama bile tri trafostanice, uključujući jednu u južnoj Mikolajivskoj oblasti.

Kasnije tijekom jutra, zračne snage objavile su da su zabilježile lansiranje nekoliko hipersoničnih projektila Kinžal na mali zapadni grad Starokostiantiniv, gdje se nalazi važna zračna baza.

U raketnom napadu na Odesu poginula je žena, a 10 ljudi je ozlijeđeno u napadu navođenom bombom na grad Zaporižja.

Oko tucet dronova oboreno je iznad Kijeva, a struje je nestalo u zapadnom gradu Ivano-Frankivsku, u središnjoj Poltavskoj oblasti, i u Černihivu na sjeveru Ukrajine, rekli su regionalni dužnosnici.

Ruske snage napale su ukrajinsku infrastrukturu za opskrbu industrije proizvodnje oružja električnom energijom, objavilo je u četvrtak rusko ministarstvo obrane, a prenio TASS.

Moskva niječe da u Ukrajini napada civile, ali ukrajinsku energetsku infrastrukturu smatra legitimnom vojnom metom.

U napadima od ožujka uništena je gotovo polovica ukrajinskih elektroenergetskih kapaciteta.