Slobodne govore saborske zastupnice posvetile su u četvrtak ekološkim temama, posljedicama prošlogodišnjeg požara u tvrtki Drava International u Osijeku i zaštiti rijeke Une.

Sanja Bježančević (Klub SDP-a) podsjetila je na prošlogodišnji požar plastičnog otpada u tvrtki Drava International u Osijeku ustvrdivši kako do danas nema informacija o razmjerima štete i opasnostima koje je požar ostavio na kvalitetu zraka, vode i hrane.

Danas znamo tek sporadično da stanje nije potpuno bezazleno i da su se tragovi katastrofe pojavili na nekim poljoprivrednim kulturama na lokaciji na kojoj je požar izbio, kazala je Bježančević i pozvala Vladu na djelovanje s ciljem prevencije mogućih ugroza zdravlja i života građana.

O zaštiti rijeke Une govorile su Anja Šimpraga (Klub SDSS-a) i Draženka Polović (Klub Možemo!).

Rijeka Una, poručila je Šimpraga, nakon devastacije građevinskim strojevima u blizini samog vrela zahtjeva promptnu reakciju nadležni institucija budući da je oštećen sam nasip. Osim toga, dodala je, za vrijeme dok institucije ne reagiraju probija se put, potkopava nasip Unske pruge, naplaćuju ulaznice, „događa nešto što u normalnom svijetu rijetko se bilježi”.

Zaštititi Unu za stanovnike tog kraja postalo je pitanje opstanka, građani s pravom žele trajno zaštititi cijeli tok rijeke Une , istaknula je Polović podsjetivši na njihove zahtjeve.

Traže potpunu obustavu radova na izgradnji hidroelektrane i bilo koje duge planirane gradnje na rijeci Uni, proglašenje doline Une i njenih pritoka zaštićenim područjem, reviziju prostornih planova, sanaciju oštećenih područja , povećanje transparentnosti nadležnih institucija, izradu studije o održivom razvoju i uključivanje lokalne zajednice i stručnjaka u sve odluke vezane za Unu.

„Problem rijeke Une i svih ugroženih riječnih tokova i vodnih resursa mora se riješiti u institucijama ove države, ona se na koncu mora i ispričati za sve propuste državne administracije i njezinih službenika zbog kojih su ljudi danim dežurali i sada čekaju pravorijek”, poručila je zastupnica Možemo!.