Škola društvene pravednosti Friedrich Ebert, polaznici iz raznih dijelova Hrvatske posjetili su danas Koprivnicu kako bi se upoznali s primjerima održivih praksi na lokalnoj razini.
Na početku posjeta posjetili su Smutek domaći kutek na gradskoj tržnici gdje je okupljenima predstavljen koncept koji stoji iza Smuteka, a to je zdrava, lokalno uzgojena i svježa hrana od koje se pripremaju sva jela u Smuteku. Kulinarski tim Smuteka pripremio je razne vrste wokova, hladno prešane sokove te neizostavnu domaću zlevanku od koprive.
U Gradskoj Upravi dočekala ih je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž sa svojim suradnicima koja im je održala predavanje na temu održivosti na lokalnoj razini. Polaznici su dobili odgovore na pitanja o tome što se sve u Koprivnici radi po pitanju razvoja održivosti, koji projekti se provode već godinama, a koji su u pripremi kako bi se kvaliteta i standard života dodatno povećao.
Kao primjer dobre prakse, kojih u Koprivnici ima nekoliko, izdvojena je Kompostana Herešin koju su polaznici Škole društvene pravednosti Friedrich Ebert posjetili i gdje im je predstavljen suvremeni proces kompostiranja biorazgradivog otpada iz kućanstava Koprivnice i okolnih općina, a koji najmodernijom tehnologijom proizvodi kompost prve klase DomKo. Osim organiziranog kompostiranja koji se provodi od 2011. godine, među građanima je razvijena kultura odvojenog prikupljanja otpada, između ostalog i biorazgradivog otpada iz domaćinstva i vrtova, te je rezultat visokokvalitetan proizvod koji na ovaj način ne završava na odlagalištima nego postaje organski poboljšivač tla.