Više od 1400 stručnjaka i donositelja odluka iz 20 zemalja te više od 50 mladih osoba s iskustvom u sustavima skrbi okupilo se na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji „SKRB 2024: Transformacija skrbi o djeci u Europi“.

Cilj je konferencije, koju organiziraju UNICEF, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, razmjena najnovijih znanja i praksi kako bi se unaprijedili sustavi zaštite i podrške za djecu, mlade i obitelji u Hrvatskoj i Europi.

Hrvatska ostvaruje pozitivne pomake u razvoju sustava skrbi o djeci, uključujući i skrb u obiteljskom okruženju i usluge u zajednici, a konferencija SKRB 2024 prilika je za usklađivanje napora oko jačanja integriranih sustava zaštite i skrbi za djecu, a bavi se brojnim važnim temama, uključujući prevenciju institucionalizacije djece, jačanje mjera i usluga podrške za obitelji u riziku, kvalitetu alternativne skrbi, razvoj udomiteljstva djece, jačanje sustava zaštite djece, socijalnu inkluziju djece s teškoćama u razvoju, korištenje EU fondova za unaprjeđenje sustava skrbi i druge.

Konferenciju su otvorili Vesna Vučemilović, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora, Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, putem videoporuke Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju te Luisa Brumana, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U izlaganjima i raspravama na trodnevnoj konferenciji sudjeluju brojni domaći i inozemni stručnjaci te predstavnici Europske komisije i resornih ministarstava iz Grčke, Rumunjske, Mađarske, Češke, Litve i Bugarske. S ciljem jačanja sudjelovanja djece i mladih u procesima donošenja odluka i poboljšanja sustava skrbi na konferenciji sudjeluju djeca i mladi koji su trenutno u alternativnoj skrbi u sustavu socijalne skrbi ili pravosuđa te djeca i mladi s iskustvom života u skrbi.

„Konferencija SKRB 2024 predstavlja važan korak ka redefiniranju načina na koji pristupamo skrbi o djeci u Hrvatskoj i Europi. Okupili smo se u želji da zajedno razgovaramo o rješenjima koja će oblikovati bolju budućnost za mnogu djecu koja su trenutno u sustavu skrbi. Naša poruka je jasna, svako dijete zaslužuje priliku da odrasta u sigurnom obiteljskom okruženju, a obitelji trebaju imati pristup uslugama i podršci koje su im potrebne kako bi brinuli o svom djetetu kod kuće. Suradnja svih dionika, kao na konferenciji SKRB 2024, ključna je za ostvarivanje dugoročnih promjena i transformaciju skrbi o djeci. Zajedno možemo i moramo razviti sustave koji razumiju potrebe djece i brinu o najboljem interesu djece, a koji će im pružiti najbolje moguće uvjete da ostvare svoj puni potencijal”, izjavila je Luisa Brumana, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku tijekom otvaranja konferencije.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić naglasila je kako Vlada Republike Hrvatske u sustav zaštite dobrobiti djece ulaže velike napore.

„Unaprijeđene su usluge za obitelji u riziku, podrška jačanju roditeljskih kompetencija, kao i osiguranje kvalitetne i učinkovite usluge podrške obiteljima s djecom, kontinuirano se radi na unapređenju i razvoju udomiteljstva, a u tijeku je i kampanja promocije udomiteljstva kako bi se privukli novi udomitelji“, istaknula je državna tajnica Mađerić.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Vedrana Šimundža-Nikolić iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s UNICEF-om u programima podrške za djecu u sukobu sa zakonom. Posebno je istaknula je važnost nastavka cjeloživotnih edukacija stručnjaka koji provode tretmanske programe s maloljetnim počiniteljima/icama kaznenih djela koji u okviru pravosudnog sustava izvršavaju odgojnu mjeru upućivanja u odgojne zavode, ali i važnost pravovremenih intervencija koje se provode u obitelji i zajednici gdje mladi žive.

Specijalizirani programi podrške za maloljetne počinitelje kaznenih djela od ključne su važnosti jer prepoznaju specifične potrebe mladih osoba koje su odrastale u teškim životnim okolnostima, pružaju mladim osobama novu priliku i reintegraciju u društvo, umjesto da ih definiraju kaznena djela koja su počinili.

Konferencija SKRB održava se drugu godinu zaredom, u sklopu suradnje na programu ISKORAK, koji od 2021. godine provode UNICEF, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

„Program ISKORAK u svojim počecima bio je usmjeren na unapređenje procjene i skrbi za djecu i mlade s problemima u ponašanju, no kroz višegodišnji rad naš se fokus proširio na cjelokupnu populaciju djece i mladih u izvanobiteljskoj skrbi. Naša vizija i krajnja svrha svih aktivnosti na Programu ISKORAK je ulaganje u kvalitetu skrbi za svu djecu koja odrastaju izvan svojih obitelji, uvažavajući njihove specifične potrebe. Snažno se zalažemo za dostupnost visoko kvalitetnih i inovativnih usluga za djecu, mlade i njihove obitelji koje se temelje na znanstveno-utemeljenim dokazima. Posebno smo kao stručnjaci i istraživači usmjereni na uvažavanje perspektive i participacije djece i mladih. U tom smislu sustavno radimo na promociji i poticanju participacije djece i mladih u skrbi te zajedno s djecom i stručnjacima u praksi razvijamo sustave koji razumiju i brinu”, izjavila je prof.dr.sc. Ivana Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.

Detaljan program konferencije s informacijama o predavačima pročitajte na: www.skrb.hr

Unicef Ceglec1 Unicef Ceglec2 Unicef Ilej 2 Unicef 0110 Topic Unicef 8072 Topic Unicef 9838 Topic Unicef Topic 4