Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci i Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima u suradnji s Gimnazijom Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci organizirali su filozofsku tribinu Franjo Marković (1845.-1914.) – povodom 110. godišnjice smrti i 180. godišnjice rođenja.

Na tribini su izlagali prof. dr. sc. Hrvoje Jurić: “Franjo Marković – utemeljitelj moderne hrvatske filozofije”, prof. dr. sc. Lino Veljak: “Filozofija Franje Markovića u kontekstu onodobne europske filozofije”, dr. sc. Zvonko Šundov: “Estetski problem u djelu Franje Markovića” i doc. dr. sc. Goran Sunajko: “Franjo Marković i ideja panslavizma”.

Dr. sc. Zvonko Šundov autor djela “Estetski problem u djelu Franje Markovića” rekao je kako je Franjo Marković značajan i bitan filozof koji je uveo filozofsku terminologiju.

– Značajan je i što je napisao prvu povijest estetike na našem jeziku. Za njegove filozofije su bitne tri stvari. To je da se nije bavio samo estetikom nego i etikom i metafizikom. Metafizika je teoretska filozofija, Etika je nauka o dobru, a estetika je filozofija lijepih umjetnosti. Da bi razumjeli cijeli filozofski koncept našeg Markovića potrebno je reći da je bio pod utjecajem Herberta te je i bio i pod snažnim utjecajem Kanta. Marković govori o sintezi osjetilne spoznaje. Marković definira umjetnost za koju je potrebna ideja koja je predgovor za sve. Markovićevo filozofsko mišljenje odigralo je bitnu ulogu za Križevce i za cijelu Hrvatsku.

Marković se nije bavio samo filozofijom. Pisao je drame i poeziju. Marković je bio pod utjecajem i starogrčke filozofije, prije svega Platona i Aristotela koji su učitelji ljudskog roda te Sokrata. Marković je prekretnica duha svojim djelom. Zadužio je i buduće generacije i stvorio je mogućnosti bolje i drugačijeg filozofiranje, života i učenja. Marković sa svojom estetikom filozofije omogućuje drugačiji pristup logičkog, estetskom i moralnom mišljenju. Marković je svojim djelom Križevce podigao na pijedestal kulture, obrazovanja i prosvjete – rekao je Šundov.

Prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, autor djela “Franjo Marković – utemeljitelj moderne hrvatske filozofije” naglasio je kako nije prvi puta u Križevcima i kako mu je drago što je opet ovdje.

– Franjo Marković je ključan i neizostavan na Filozofskom fakultetu budući da je on osnivač studija filozofije i odsjeka za filozofiju, osnivač Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu, on je važan za cjelokupnu filozofiju i cjelokupnu znanost u Hrvatskoj. Ono što je Franjo Marković krajem 19. stoljeća i početkom 20. zacrtao još uvijek živi i sve što je kasnije nastajalo u filozofiji još uvijek nosi pečat Franje Markovića – rekao je Jurić.

Program obilježavanja godišnjica rođenja i smrti Franje Markovića sufinancira Ministarstvo kulture i medija.

Tribina još je jedno od događanja u ovoj i sljedećoj godini kojima Gradska knjižnica “Franjo Marković” obilježava 110. godina od smrti i 180. godina od rođenja značajnog hrvatskog književnika, filozofa, humanista, Križevčanina po kojem knjižnica od 1989. nosi njegovo ime.

Img 20240917 Wa0069 Img 20240917 Wa0079 Img 20240917 Wa0071 Img 20240917 Wa0077 Img 20240917 Wa0081