Inicijativa “Pravo svakog djeteta na školski obrok” upozorava da je subvencija od 1,33 eura za svakog učenika po danu zbog inflacije nedostatna za pripremu zdravog, nutritivno primjerenog školskog obroka, te da je nužno povećanje subvencije kako bi se zadržao standard i smisao mjere.

Inicijativa koja je od 2020. upozoravala Vladu i ministarstva o važnosti besplatnog obroka za svakog školarca, u ponedjeljak je, povodom početka nove školske godine, podsjetila na važnost adekvatne prehrane u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu.

“Svako peto dijete u dobi o 17 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva, pri čemu su djevojčice/djevojke u većem riziku, a srednjoškolci su dominantno u najvećem riziku od siromaštva”, upozoravaju iz Inicijative.

Velike su i regionalne razlike u općoj stopi siromaštva u Hrvatskoj, pa stopa rizika od siromaštva u 2023 za panonsku Hrvatsku iznosi čak 29,4%, za razliku od sjeverne i jadranske Hrvatske, gdje se stopa kreće oko 17,5%.

Uvođenjem univerzalnog sustava besplatne školske prehrane dostupne svakom djetetu, Hrvatska je podigla ljestvicu ostvarivanja dječjih prava i stavila dobrobit i interese djecu u fokus javnih politika, stoji u priopćenju.

No postojeći model Inicijativa smatra nepotpunim i diskriminatornim, sve dok se ne osmisli univerzalni sustav besplatne školske prehrane i za srednjoškolke i srednjoškolce.

“Prehrana djeteta predstavlja osnovnu, egzistencijalnu potrebu, kao i jedno od osnovnih prava zajamčenih Konvencijom o pravima djeteta. Univerzalan model besplatne školske prehrane ima višestruke koristi: doprinosi zdravlju djece, važan je mehanizam socijalizacije i destigmatizacije djece u školama te doprinosi prevenciji siromaštva i socijalne isključenosti”, ističu.

Školama je, kažu, potrebno olakšati suradnju i nabavu namirnica od lokalnih gospodarstvenika i malih OPG-ova. Za dobar primjer takve suradnje ističu Osječko-baranjsku županiju.

Sukladno navedenom, iz Inicijative pozivaju sve odgovorne razine vlasti u RH da pruže maksimalnu potporu školama u daljnjem razvoju infrastrukture adekvatne za ovu vrstu školske prehrane, da podignu iznos subvencije te da, u suradnji sa školama, nadalje razvijaju najviše standarde u školskoj prehrani.

Hrvatska je 2023. donijela Nacionalni akcijski plan za provedbu preporuke Vijeća Europske unije o uspostavi europskog jamstva za djecu, čime je postala jedna od 6 zemalja EU koja je uvela sustav univerzalne školske prehrane za djecu osnovnoškolske dobi.