Rezultati na ovogodišnjem međunarodnom atletskom mitingu u Zagrebu, održanom od petka do nedjelje, te postavljenih osam novih rekorda mitinga, pokazali su kako je ovo najbolji Memorijal Borisa Hanžekovića u njegovoj 74-godišnjoj povijesti.

Miting je ostvario najveći broj bodova prema renkingu Međunarodnog atletskog saveza (WA) u svojoj povijesti, čak 90.476, što je više od dosad najboljeg izdanja iz 2021. koji je ostvario 89.608 poena. To je bolje od mitinga Dijamantne lige u marokanskom Marakešu, a po rezultatima je bolji i od Stockholma i Dohe, također mitinga Dijamantne lige.

Postignuto je osam rekorda mitinga, (Ryan Crouser kugla 22.93, Marco Arop 2:13.13 na 1000 metara, Nelly Chepchirchir 1:57.00 na 800 metara, Stacey Ann Williams 50.00 na 400 metara, Emmanouil Karalis 5.88 metara u skoku s motkom, Leonard Bett Kipkemoi sa 8:06.33 na 3000 metara zapreke, na 1500 metara Syntayehu Visa sa 3:58.33, te  na 2000 metara Issac Kimeli sa 4:54.29). Tu je jedan najbolji rezultat sezone (Arop na 1000m), a postignuto je i sedam nacionalnih rekorda, 32 najbolja osobna dosega sezone, a na 2000 metara Aldin Ćatović iz Srbije istrčao je najbolji europski doseg svih vremena u svom uzrastu do 18 godina.

“Iznimno smo zadovoljni, imali smo posjet preko 10.000 ljudi u sva tri dana. Od iduće sezone, kada je Svjetsko prvenstvo u Tokiju, Boris Hanžeković memorijal seli u novi termin, održat će se od 6. do 8. lipnja 2025. i vjerujem da ćemo opet pripremiti nešto novo”, rekao je projekt menadžer mitinga Natko Bošnjak.

Zadovoljan je i glavni menadžer mitinga Alfons Juck.

“Jako smo sretni i s vremenom i ostvarenim rezultatima i rekordima. Najbolji smo Gold miting u ovom trenutku. Možda smo očekivali više na 100 metara s preponama kod atletičarki, ali su svi ostali rezultati bili očekivano odlični. Iduća godina bit će potpuno drugačija, jer je miting znatno ranije. Trebat će puno posla da okupimo kvalitetu i zadržimo kriterije koji su nas podigli, te naravno da u svemu tome pomognemo hrvatskoj atletici”, kazao je Juck.

Marco Arop lovio je svjetski rekord na 1000 metara, ali nije uspio, no usprkos tome dobio je veliki pljesak zagrebačke publike.

“Prvi put sam bio u Zagrebu i oduševljen sam. Dobili smo puno energije i sjajnu podršku. Zadovoljan sam nastupom, vjerujem da ću dogodine doći do rekorda. Da, možda još i ove godine u Bruxellesu na 800 metara. Iduća godina će biti iznimno naporna, ali vjerujem i dobra. Ova sezona je sjajna podloga za to”, rekao je Arop.

Erriyon Knighton jedan od najboljih mladih sprintera današnjice nadovezao se na Aropa.

“Prije dvije godine nisam došao zbog obiteljskih problema, a trebao sam biti tu. Drago mi je da sam u Zagrebu, impresije su odlične. Cijelo vrijeme govore da sam jako mlad i da imam vremena biti bolji. Bih li poboljšao 200 metara sa 100 ili sa 400 metara. Svaka priča nosi svoje, ja sam negdje na pola. Prvo dobro dođe za brzinu, drugo za izdržljivost. Sada sam na negdje 130 metara. Mislim da će sa sazrijevanjem biti bolje”, pojasnio je Knighton.