Gašenjem paraolimpijskog plamena i službeno su zatvorene 17. ljetne Paraolimpijske igre u Parizu na kojima je sudjelovalo oko 4.400 sportaša iz 168 delegacija, među kojima i 22 hrvatska parasportaša.

Nakon 11 dana natjecanja svečanom ceremonijom na Stade de Franceu zatvorene su Paraolimpijske igre u Parizu. Nakon što su na otvaranju hrvatsku zastavu nosili parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić i paraplivač Dino Sinovčić, na zatvaranju je tu čast imala parastolnotenisačica Helena Dretar Karić.

Hrvatski predstavnici su u glavnom francuskom gradu osvojili četiri medalje čime je Hrvatska stigla do brojke od 30 medalja u povijesti ljetnih paraolimpijskih igara.

Najsjajniju medalju, onu zlatnu osvojila je Anđela Mužinić Vincetić u para stolnom tenisu, Deni Černi je osvojio srebro u bacanju kugle, dok su bronce osvojili Dino Sinovčić na 100 leđno i Luka Baković u bacanju kugle. Najuspješniji su bili kineski parasportaši sa čak 219 medalja pri čemu 94 zlata.

Nakon što su sredinom kolovoza zatvorene Olimpijske igre, Pariz se u nedjelju oprostio i od najboljih parasportaša svijeta. Bile su to nevjerojatne Igre. Francuzi su otvorili srca i paraolimpijski sport. “Merci beaucoup”, Francuska, bila bi poruka za kraj.

Za razliku od spektakularne svečanosti otvaranja u “srcu” Pariza, na Place de la Concorde i glasovitoj aveniji Champs-Elysees, završni “party” je baš kao i na nedavnim olimpijskim igrama, održan na Stade de Franceu pred 64.000 gledatelja. Nažalost, sjajnu atmosferu kvarila je kiša koja je većim dijelom padala.

Umjetnički direktor ceremonije ponovo je bio Thomas Jolly, koji je za posljednju, od četiri pariške “predstave”, odlučio transformirati Stade de France u golemi noćni klub, a za show su se pobrinuli francuski pionir elektronske glazbe Jean-Michel Jarre (76) i 24 francuska DJ-a.

Set od sat vremena, u kojem je svaki DJ-a imao po jednu pjesmu, otvorio je i zatvorio Jarre, a uz njega nastupili su i Martin Solveig, Kavinsky, Cassius, Kungs, The Avener, Ofenbach, Polo & Pan, Agoria, DJ Falcon….

“Ideja ove posljednje ceremonije bila je natjerati planet da pleše. Pariz je zabava,” kazao je Jolly.

“Pokušali smo napraviti scenu tako da zaista imamo dojam, na stadionu ali i kod kuće, da smo dio ovog trenutka,” dodao je.

Na svečanostima zatvaranja nema mimohoda sportaša, već su paraolimpijci i prije službenog početka programa zauzeli svoja mjesta uz travnjak kako bi mogli pratiti cijeli show.

Prvi dio večeri, bio je klasičniji uz defile zastava, kao i protokolarne elemente, govore, zakletve i zastave.

Program je počeo izvedbom “Vivre pour le Meilleur” Johnnyja Hallydaya, ikone francuskog rocka, koju je sjajno izvela Santa. Uslijedio je mimohod zastava, a hrvatsku je nosila Helena Dretar Karić.

U protokolarnom dijelu programa govore su održali predsjednik Organizacijskog odbora Tony Estanguet, te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons.

Estanguet, bivši kanuist i prvi francuski sportaš s tri zlatne medalje na tri različita izdanja Olimpijskih igara, u Sydneyju (2000), Ateni (2004) i Londonu (2012) je poručio kako je “Francuska imala smjelosti vjerovati u moć sporta.”

“Večeras nitko ne želi da ove Igre završe, ali možemo učiniti ovaj trenutak koji ćemo pamtiti do kraja života. Srušili smo mnoge rekorde, ali predlažem da srušimo još jedan. Zamolit ću vas da ustanete, ako možete, da date najglasnije, najluđe, najduže ovacije u svom životu ovim paraolimpijskim sportašima,” poručio je Estanguet izazvavši ovacije na tribinama.

“Zahvaljujući vama, svi su vidjeli kako izgleda uključiv svijet. Pokrenuli ste ovu paraolimpijsku revoluciju i sada više nema povratka,” poručio je sportašima.

Parsons. je naglasio kako je “Pariz organizirao najspektakularnije paraolimpijske igre svih vremena.”

“Pariz je sada uzor, paraolimpijci su dali sve od sebe. Vidjeli ste snagu u različitosti. Sada je vrijeme da vi i društvo napravite razliku,” kazao je Parsons.

“Paraolimpijci su kroz sport pokazali što čovječanstvo može postići kada mu se pruži prilika za uspjeh. Svi imamo kolektivnu odgovornost iskoristiti zamah Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. kako bismo svijet oko nas učinili inkluzivnijim. Moramo srušiti barijere koje postoje u društvu. Moramo omogućiti i osnažiti osobe s invaliditetom da se istaknu izvan igrališta, u obrazovanju, zapošljavanju, zabavi, u vladi, u civilnom društvu, posvuda,” dodao je.

Uslijedila je primopredaja paraolimpijske zastave koju je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je predala gradonačelnici Los Angelesa Karen Bass.

Pariz je bio domaćin Igara u velikom stilu, pišući novu stranicu u povijesti. Brojni spomenici i znamenitosti iz francuske metropole poslužile su kao pozadina za sport i očarale, a ovoga ljeta je Pariz dočekao i novi “spomenik”.

“Kotao” u srcu Jardin des Tuileries, postao je jedan od simbola Olimpijskih i Paraolimpijskih Igara, privukavši stotine tisuća posjetitelja. Nažalost, posljednji let olimpijskog kotla iznad vrtova Tuileries, koji se trebao poklopiti s početkom ceremonije zatvaranja Paraolimpijskih igara, otkazan je zbog vremenskih uvjeta.

I dok je kotao polako prestajao sjati, uz zvukove “Je suis venu te dire que je m’en vais”, skladbe Sergea Gainsbourga inspirirane francuskim pjesnikom Paulom Verlainem, paraolimpijski plamen je ušao na Stade de France.

Nakon završne štafete francuska paraolimpijka Aurelie Aubert je ugasila plamen čime su i službeno završene Paraolimpijske igre, a počeo je završni party.