Više desetaka tisuća vjernika stiglo je u nedjelju u Mariju Bistricu na 301. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj, gdje je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša poručio da se zbog buke mnoštva ponekad ne čuje Boga koji se neprestano obraća.

Geslo ovogodišnjeg hodočašća je: „Budi s nama svaki čas!“, rekao je nadbiskup, dodavši da o Mariji kao posrednici milosti i zagovornici čitaju u novozavjetnom događaju sa svadbe u Kani, gdje je majčinskim srcem primijetila tjeskobu zaručnika kad je ponestalo vina.

“Riječi koje Marija u svako vrijeme i na svakome mjestu i nama upućuje su: „Što god vam rekne, učinite!“ Dok joj danas upućujemo svoje molitve, zađimo duboko u svoje srce i pitajmo se što nam to Gospodin govori”, rekao je u propovijedi nadbiskup, koji je pozvao vjernike da se prisjete blaženog Alojzija Stepinca i njegovih pohoda svetištu u Mariji Bistrici.

“Imao je želju da njegovi nasljednici rado hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj, što i činimo s jednakom odanošću. Sjetimo se i svetoga Ivana Pavla II., koji je svojim dolaskom u našu nadbiskupiju prije 30 godina okupio mnoštvo vjernika. Bio je poznat kao ‘marijanski papa’ i pokazao je kako je s Marijom lakše doći do svetosti”, kazao je nadbiskup Kutleša.

Poručio je vjernicima da ih je na hodočašće privukla nježna ljubav Marije koja je spremna i moćna učiniti sve za spasenje ljudi. Pozvao je vjernike na zajedničku molitvu za obitelji, za potrebe Crkve te za sve ljude koji Boga još ne poznaju. Pozvao je također i vjernike da svjedoče, svi oni koji su osjetili njegovu blizinu.

“Zadaća vjernika je naviještati Božja silna djela, motivirani željom da i drugi osjete slobodu i ozdravljenje koje su i sami primili”, poruka je nadbiskupa. U propovijedi je progovorio i o samo biblijskom činu u kojem Isus liječi gluhonijemog mucavca i kako to radi na način da ga izdvoji iz mnoštva na stranu kako bi izveo svoje djelo.

“Isus se svakome od nas približava na način na koji ćemo najbolje razumjeti da nas voli, makar to ne bilo onako kako i kada mi očekujemo. Važno je također uočiti kako zbog buke mnoštva ponekad ne čujemo Boga koji nam se neprestano obraća u srcima, kazao je Kutleša.

Poručio je da je Isusov čin ozdravljenja gluhog mucavca znak mesijanskih vremena. Ujedno je i podsjetio kako je u Mariji Bistrici prije točno 40 godina održan Nacionalni euharistijski kongres na kojem je s ponosom spominjano 13 stoljeća kršćanstva u hrvatskom narodu.

“Isus je dobro vino i punina života. On je sam Život! Nastavimo biti zahvalni za dar koji primamo. Isusove intervencije u naše živote nisu ograničene našim mjerilima. Kad ozdravlja, ozdravlja i dušu i tijelo; kad hrani, hrani i dušu i tijelo; kad prosvjetljuje čini to jasnoćom koja cjelovito zahvaća ljudsku osobu – poruka je u propovijedi.

Na zavjetnom hodočašću sudjelovao je i ministar vanjskih i europskih poslova, Goran Grlić Radman.