Prvog dana školske godine 2024./25. u osnovne i srednje škole kojima je osnivač Zagrebačka županija kreće ukupno 19.464 učenika i to 12.706 u osnovne i 6.758 u srednje škole, dok u osnovne škole kojima su osnivači gradovi kreće još 11.371 učenik – rečeno je na konferenciji za mediji održanoj u Zagrebačkoj županiji.

Poželjevši svim učenicima i nastavnicima uspješan početak nove školske godine župan Stjepan Kožić istaknuo je: „Posebno nas raduje porast broja prvašića u županijskim školama za 4,8% kao i učenika prvih razreda srednjih škola za 9,6% u odnosu na prošlu godinu. Ovi pozitivni trendovi ukazuju na to da je Zagrebačka županija atraktivna sredina za život i obrazovanje, što potvrđuju i posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima naša županija ima najviši međužupanijski pozitivan migracijski saldo u Hrvatskoj.

Tijekom ljetnih praznika, Zagrebačka županija je putem Javnog poziva tražila 235 pomoćnika u nastavi i 1 stručnog komunikacijskog posrednika za rad u 40 osnovnih i srednjih škola, u sklopu projekta Prsten potpore. Trenutno su osposobljena 152 pomoćnika nakon javnog poziva. Škole su krenule s dodatnim natječajima za zapošljavanje, a do tada će se pobrinuti da svako dijete dobije podršku.

Župan Kožić osvrnuo se na realizirane investicije u 2024. godini. Tako je tijekom ove godine sanirano krovište OŠ Đure Deželića (800.000 eura) te rekonstruirano prizemlje i pročelje SŠ Ban Josip Jelačić u Zaprešiću (150.000 eura). Na OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici saniran je krov dvorane (80.000 eura), u OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu rekonstruirane su svlačionice (85.000 eura), dok su se u OŠ Sveta Nedelja odvijali radovi u sportskoj dvorani (85.000 eura). Novu fasadu na dvorani (85.000 eura) te novi sportski pod (81.000 eura) dobila je OŠ Pokupsko, dok se na Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perišina zamijenio saloniti pokrov na školi (90.000 eura).

U tijeku je gradnja 2,6 milijuna eura vrijedne sportske dvorane OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanečkom koju zajednički financiraju Zagrebačka županija i Ivanić-Grad, kao i gradnja, u potresu stradale, nove PŠ Dubranec za koju Županija osigurava oko 3 milijuna eura. U Velikoj Gorici uređuje se školski trg ispred kompeksa srednjih škola za što je osigurano 750.000 eura, a kraj radova očekuje se krajem studenog. Radi se i na rekonstrukciji grijanja u OŠ Vladimir Nazor u Pisarovini  (240.000 eura) kao i rekonstrukciji sanitarnih čvorova u OŠ Dragutina Domjanića u Sv. Ivanu Zelini (165.000 eura).

Kožić je najavio skoru gradnju 1,7 milijuna eura vrijedne Glazbene škole Ferde Livadića u Samoboru, nove radionice u SŠ Dragutina Stražimira u Sv. Ivanu Zelini vrijedne 1,6 milijuna eura, kao i da će se za potrebe Srednje strukovne škole u Samoboru nabaviti novi kamion (136.000 eura).

Kreće i novi ciklus energetskih obnova škola uz sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša, a u Zagrebačkoj županiji obnovit će se zelinske OŠ Dragutina Domjanića i prateća dvorana s 5 milijuna eura i SŠ Dragutina Stražimira s 1,7 milijuna eura te OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu s 2,4 milijuna eura.

Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti plan je realizirati 26 škola čija se vrijednost procjenjuje na 95 milijuna eura. Do sada je Zagrebačka županija od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobila 16 suglasnosti na idejna rješenja, a u tijeku je izrada glavnih projekata za 3 nove škole u Jastrebarskom, Dugom Selu i Kominu, kao i dogradnju škola u Rugvici i Jakovlju te rekonstrukciju PŠ Gornja Bistra i gradnju dvorane, dok je glavni projekt gotov za dogradnju PŠ Strmec i gradnju dvorane.

Kožić je zaključio da su realizirane i najavljene investicije u školstvu nastavak višegodišnje strategije podizanja kvalitete obrazovanja u Zagrebačkoj županiji te da je tijekom proteklih 20 godina izgrađeno i dograđeno više od 50 objekata u školstvu. Podsjetio je i da je u ožujku ove godine otvoren 15,5 milijuna eura vrijedan Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju s tri centra izvrsnosti u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru.