Ministar obrane Ivan Anušić pozvao je u utorak predsjednika Republike na transparentnost, ustvrdio je kako predsjednikovo ponašanje dovodi u pitanje normalno funkcioniranje Oružanih snaga te je poručio kako neće dopustiti da itko vrši pritisak i zloupotrebljava ih.

“Uvažavam poziciju predsjednika države, ustavne i zakonske kategorije koje zastupa ne dovodim u pitanje ali očekujem da se on prema vladi i prema meni ponaša s uvažavanjem i s istim odnosom koji ja imam prema njemu. U devet mjeseci koliko traje moj mandat sam prešutio probleme koji se stvaraju, nemogućnost suradnje i realizacije ključnih stvari za razvoj oružanih snaga. Nakon devet mjeseci ja na ovakav način više ne mogu raditi”, poručio je Anušić uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Stoga će, kaže tražiti izmjene Zakona o službi u oružanim snagama. “Odnos između mene, predsjednika države i premijera, prvenstveno zbog ponašanja predsjednika države dovodi u pitanje normalno funkcioniranje oružanih snaga. Neću dopustiti da itko vrši pritisak i zloupotrebljava oružane snage”, ustvrdio je te se referirao na prozivke u javnosti oko broja letova predsjednika Republike Zorana Milanovića vojnim helikopterima.

Naime, zadnjih dana javnost se bavi brojem letova predsjednika Milanovića s vojnim helikopterima Oružanih snaga. Idok Ministarstvo obrane ističe kako je riječ o 348 letova, Ureda predsjednika tvrdi, pozivajući se na izvješće načelnika Glavnog stožera, da je od veljače 2020. do kolovoza 2024. on koristio vojni helikopter ukupno 74 puta.

“74 naredbe je uputio predsjednik Republike, a na te 74 naredbe helikopter je letio 348 puta”, ponovio je Anušić.

Upitan zašto je objavio podatke u broju letova predsjednika Republike uzvratio je: “Objaviti broj letova kojima se koristio predsjednik države je izašlo i u medije prije dopisa koji je išao od strane MORH-a prema medijima i od strane Ureda predsjednika prema meni. Pa smo nakon toga, kako nalaže naša obveza. Razlika je samo u interpretaciji”.

Predsjednik Republike ima prvo letjeti, to klasificirati kao tajnu i to je i učinio, ali ja kao ministar obrane koji sam odgovoran za transparentno trošenje novca i resursa OS i MORH-a imam pravo to znati i reći da je to previše. To je po meni previše, trošak je preko milijun eura”, ustvrdio je. Pozvao je Milanovića da objavi izvješće gdje je letio helikopterima Oružanih snaga i koje je državničke poslove napravio.

“Neka bude transparentan. Na kraju krajeva, stavljanje te zapovjedi kao klasificirano ili tajno je već pokazalo zbog čega je toliko puta korišteno, da se javnost isključi iz tih informacija. Sjetimo se kad je s ratnim brodom otputovao u Albaniju 6 dana što je bio poluprivatan posjet, pa je predsjednik to proglasio tajnim”, kazao je Anušić.

Na upit kojim se on vozilom vozi, a u kontekstu objave Nacionala da se vozi u policijskom Audiju A8 iznad svog ranga, Anušić je uzvratio kako se vozi vozilom koji je odredio ured koji vodi brigu o njegovoj sigurnosti. Potvrdio je da vozi ‘A8’, a novinarima je rekao da će sve podatke o o tom vozilu i njegovu korištenju dati na pisani upit.