Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu održan je u utorak 3. susret nastavnika STEM-a, okupio je oko 200 nastavnika informatike, matematike, fizike, računalstva i stručnih predmeta u tehničkim školama, a istaknuta je važnost srednjih škola za razvoj talenata.

Riječ je o edukaciji za nastavnike osnovnih i srednjih škola kroz predavanja i interaktivne radionice kojom se unaprjeđenje kompetencija iz područja STEM, a podupire je Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), priopćeno je s FER-a.

Nastavnici su razgovarali i o mogućnostima suradnje svojih škola s FER-om te razmijeniti iskustva s kolegama iz drugih dijelova Hrvatske.

Na Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu dolaze najbolji studenti; tradicionalno više od 450 najboljih maturanata na državnoj maturi iz više razine matematike i fizike, upiše FER, rekao je dekan FER-a dr. Vedran Bilas.

FER puno ulaže u popularizaciju STEM područja i kroz suradnju s osnovnim i srednjim školama, dodao je.

“Imamo zajedničke projekte, podupiremo inicijative i organiziramo programe cjeloživotnog obrazovanja. Kontinuirano radimo na motivaciji djece, mladih talenata te na širenju znanja i znanosti. U 2023. je u našem programu popularizacije znanosti ŠUZA sudjelovalo na tisuće pojedinaca, svih profila i starosti, od djece vrtićke dobi, osnovnoškolaca, srednjoškolaca, nastavnika, roditelja”, rekao je dekan Bilas.

Učitelji razredne nastave sudjelovali su u radionicama poput “AI iz kutije šibica” i “Fraktalni svijet”, koje su primjenjive i u nižim razredima osnovne škole. Upoznali su se i s primjenom robotskih tehnologija i umjetnom inteligencijom, a na radionicama su demonstrirana znanja i vještine za unapređenje nastave i motiviranje učenika.

Na svečanosti je dekan Bilas uručio zahvalnice ravnateljima 25 srednjih škola koje su dale značajan doprinos u pripremi svojih učenika za studij na FER-u.