Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je osudilo “prijetnje uredniku portala Morski.hr Jurici Gašparu” te, kako su naveli “skandalozni sastanak privatnih brodara s vlasnicom PR-agencije”, a od policije očekuje da istraži prijetnje Gašparu i odgovorne za njih privedu.

“HND vrlo opasnim ocjenjuje prijetnje koje su upućene novinaru i glavnom uredniku portala Morski.hr Jurici Gašparu, kao i skandalozni sastanak privatnih brodara s vlasnicom PR-agencije iz kojeg se da iščitati potencijalno trgovanje utjecajem, odnosno utjecaj na medije radi objave poželjnih sadržaja”, priopćio je HND.

Od policije očekuje da istraži prijetnje Gašparu.

HND navodi da je portal Morski.hr objavio u nedjelju kako je nakon radnog sastanka na kojem je Hrvatska udruga privatnih brodara dogovarala aranžman s PR-agencijom Ankice Mamić u WhatsApp-grupi “Brodari na Jadranu” osvanula poruka u kojoj se ‘poziva na otmicu’ novinara tog portala, te tvrdi da su za to “neki članovi u internoj komunikaciji grupe brodara predložili i prikupljanje novca”.

Inače, predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara Arsen Ercegović osudio je ovakve poruke, navodi HND.

HND tvrdi kako je prijetnja Jurici Gašparu “dio skandala” koji je Morski.hr objavio 1. rujna pod naslovom ‘Brodari angažirali PR stručnjakinju za 100 tisuća eura: Pregazit ćemo Morski HR, blokirali bi i splitsku luku, ali … bez brige, dobra sam s Glavinom i Bačićem’.

Uz tekst je objavljen i audiozapis sa sastanka navedene udruge brodara i PR-agencije koju vodi Ankica Mamić.

“Iz razgovora za koji su svi sudionici dali pristanak da se snima, za HND je posebno neprihvatljiv dio koji se odnosi na “peglanje” imidža brodara, kreiranje sadržaja o kojima govori Ankica Mamić uz dodatak kako će se s tim sadržajima ići prema medijima i ministarstvima, te uz posebnu napomenu da je Mamić dobra s ministrom turizma i uz spominjanje potpredsjednika Vlade Branka Bačića”, kažu u HND-u.

Posebno je zanimljiv dio, navodi HND, u kojem PR-stručnjakinja, govoreći o, kako kaže, pozitivnim pričama njezinih klijenata, među ostalim kaže: “Treba uzeti ministra turizma u tu priču, svakako ga uključiti, da počnemo raditi dobre priče što vi sve dobro radite, a onda ćemo Morski svesti na ono što on je neki marginalni portal…”

“Za HND su ovakvi aranžmani skandalozni, a posebno je neprihvatljiv dio u kojem se praktično govori kako jedan portal treba marginalizirati”, poručilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

Iako su, dodaje se, prozvani ministri negirali ikakvu povezanost s navedenom PR-stručnjakinjom, HND smatra da su razni PR-aranžmani s ministrima i ostalim predstavnicima vlasti radi utjecaja na medije praksa već godinama.

“PR-agencije izašle su iz svojih okvira pa se često događa da više nisu samo glasnogovornici svojih klijenata, nego aktivno sudjeluju u njihovim poslovnim politikama, a ako se na putu takvim politikama nađu mediji koji drugačije pišu, onda ih, kao i u ovom slučaju, treba pokušati marginalizirati”, tvrde iz HND-a.