Stečajni upravitelj Kiklop filma d.o.o u stečaju, produkcijske tvrtke Andrije i Antuna Vrdoljaka, u izvještaju je najavio pokretanje prisilne naplate preostalih 27.871 eura od HAVC-a za film General o životnom putu Ante Gotovine ne bude li taj iznos plaćen u roku od 30 dana.

U izvješću stečajnog upravitelja navodi se da je isplata tog iznosa presuđena sudskom odlukom te da je pokušao bezuspješno kontaktirati HAVC (Hrvatski audiovizalni centar) u pogledu plaćanja glavnice i troškova.

“Ukoliko HAVC to ne učini u roku 30 dana od pisanja ovog izvješća bit će pokrenuta prisilna naplata ovrha na novčanim sredstvima ovršenika”, ističe se u izvješću stečajnog upravitelja Valentina Jakovca od 2. rujna, u utorak objavljenom na sudskoj e-oglasnoj ploči.

Kiklop film je kao stečajni dužnik 2022. pokrenuo postupak i parnicu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu protiv HAVC-a kojom je potraživao isplatu 210.000 kuna (27.871 eura). Isticali su da je taj iznos za sufinanciranje odobrenog filma General bio ugovoren odredbom ugovora o sufinanciranju proizvodnje dugometražnog igranog filma krajem rujna 2016.

HAVC: Potore nisu isplaćene zbog postupka “predstečaja, stečaja i likvidacije”

Dodaju i da je istim ugovorom navedeno da će 210.000 kuna, odnosno pet posto od ukupno ugovorenog iznosa osiguranog novca za Generala biti isplaćen nakon kolaudacije i nakon što se utvrdi da su sve odredbe spomenutog ugovora ispunjene.

No, s druge strane, HAVC je nakon pokretanja parnice za Hinu potvrdio da Kiklop filmu nije isplatio 210.000 kuna državnih potpora za film General jer je tvrtka Vrdoljakovih bila u poteškoćama, odnosno u “postupku predstečaja, stečaja i likvidacije”.

HAVC dodjeljuje državne potpore odnosno sufinancira, između ostalog i proizvodnju audiovizualnih djela temeljem Zakona o audiovizualnim djelatnostima te Programu državne potpore za dodjelu sredstava za promicanje audiovizualnog stvaralaštva, audiovizualne kulture i očuvanja audiovizualne kulturne baštine te odgovarajućeg pravilnika, ističe se u odgovoru HAVC-a Hini.

Napominju i kako, prema navedenom Programu državne potpore, dio novca za Generala nije mogao biti dodijeljen zbog odredbi o izuzeću poduzetnika u “postupku predstečaja, stečaja i likvidacije”.

Ovrhe i protiv Kiklop filma zbog neisplaćenih honorara

Kiklop film tvrtka je u vlasništvu oca i sina, Antuna i Andrije Vrdoljaka koji su u sudskom registru navedeni kao osnivači. Sjedište tvrtke registrirane 2015. je na zagrebačkom Dobrom dolu, a temeljni kapital iznosio je 20.000 kuna

Najveći projekt Kiklop filma, serija General o životnom putu generala Ante Gotovine bila je predmet brojnih kritika u medijima, ali i napisa o financiranju tog projekta.

U medijima se isticalo da je HAVC platio 4.2 milijuna kuna, a HRT je, zahvaljujući potpisu bivšeg v.d.-a glavnog ravnatelja Siniše Kovačića na samom kraju njegovog mandata, za taj projekt izdvojio oko 9.6 milijuna kuna. Film i seriju podržali su i Grad Zagreb s oko 1.8 milijuna kuna, Ministarstvo obrane s dosad nepoznatim iznosom, HEP, ali i brojne jedinice lokalne samouprave.

Nakon završetka snimanja Generala neki od sudionika istupili su u javnost zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja, a neki su i pokrenuli ovrhe protiv Kiklop filma.