Monegašanin Charles Leclerc pobjednik je Velike nagrade Italije, utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 koja se vozila u Monzi, nakon lukave i pobjedničke odluke svoje momčadi.

Ferrari se odlučio, za razliku od ostalih konkurenata, na samo jedan odlazak u boks tijekom utrke što se na kraju pokazalo kao dobitna kombinacija. Da je utrka potrajala još nekoliko krugova vjerojatno Leclerc ne bi zadržao vodstvo, ali u ovakvom scenariju je ipak proslavio pobjedu.

Posljednji put je Ferrari u Monzi pobijedio 2019. godine, a i tada je slavljenik bio 26-godišnji Leclerc koji je ove nedjelje proslavio sedmu pobjedu u karijeri.

Iza Leclerca se pozicionirao dvojac iz McLarena, drugi je bio Australac Oscar Piastri, a treći Britanac Lando Norris koji je trenutačno glavni konkurent Maxu Verstappenu u ukupnom redoslijedu Svjetskog prvenstva. Četvrto mjesto zauzeo je drugi vozač Ferrarija, Španjolac Carlos Sainz, koji ipak nije izdržao nalet McLarenovog dvojca.

Peti je bio Lewis Hamilton, a šesti Max Verstappen koji je zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu i trenutačno ima 62 boda više od Norrisa.

Piastri i Norris su imali dvije najbolje pozicije na startu utrke i došlo je do njihovog bliskog susreta na prvom zavoju koji nije, a mogao je vrlo lako, rezultirati pogubno. Norris je tijekom prvog dijela utrke imao brojne probleme i nije na najbolji način iskoristio tek sedmo vrijeme u kvalifikacijama Verstappena.

Iduća utrka koja slijedi je Velika nagrada Azerbajdžana koja se vozi od 13. do 15. rujna.