Posljednji plivački trening u Seini, koji je trebao biti održan u subotu, dan prije paraolimpijskog triatlona, otkazan je “kao mjera opreza”, objavio je Organizacijski odbor.

U petak je veći dio dana u Parizu padala kiša, a odluka o otkazivanju treninga donesena je u večernjim satima, nakon sastanka Svjetske triatlonske federacije i vlasti uključenih u provođenje kvalitete testova vode Seine.

“Ova je odluka donesena kao mjera predostrožnosti,” objavili su organizatori Paraolimpijskih igara.

Paratriatlonci, među kojima i hrvatski predstavnik Antonio Franku, uspjeli su trenirati u četvrtak i petak ujutro, prije nego što je kiša počela padati.

Ranije u petak, organizatori su donijeli odluku i da će se paratriatlonska natjecanja na Igrama u Parizu, koja su se trebala održati tijekom dva dana 1. i 2. rujna, održat u nedjelju, 1. rujna.

Vremenska prognoza predviđa kišu, zbog čega je organizacijski odbor donio odluku da se natjecanje u svih 11 kategorija održi u nedjelju, 1. rujna, a ne kako je bilo prvotno predviđeno u dva dana.

Natjecanje počinje kod mosta Pont Alexandre III, gdje će i završiti. Hrvatske boje u nedjelju će braniti Franko koji je na posljednjim POI u Tokiju bio peti.

Do sada mu je najbolji rezultat bronca sa SP-a prošle godine u Pontevedri, a ima i dvije bronce sa EP 2022. u poljskom Olsztynu, te 2019. u Valenciji.

Pariški organizatori uložili su oko 1.4 milijarde eura tijekom proteklih godina kako bi rijeku učinili čišćom, međutim kvaliteta vode Seine izazivala je kontroverze tijekom Olimpijskih igara.

Nekoliko treninga je otkazano, ali su na koncu sva natjecanja održana.