Samo sedam dana ostalo je do starta 13. Motul Rallyja Kumrovec za koji se prijavilo rekordnih 98 posada iz osam zemalja.

Očekuje ih zahtjevan itinerer koji se sastoji od 11 brzinskih ispita dugačkih 101,96 km. U dosadašnjih dvanaest izdanja rallyja u najpoznatijem selu na svijetu bilo je sedam različitih pobjednika. Nikad brojnija konkurencija nada se iznjedriti imena osme pobjedničke posade.

Sa startnim brojem jedan u borbu za naslov krenut će Mađari Antal Kovacs i Gergo Istovics u Hyundaiju i20 N Rally2. Hrvatske boje u nadmetanju za ukupnu pobjedu branit će Viliam Prodan i Marko Stiperski u Škodi Fabiji Rally2 EVO.

Ukupno je prijavljeno petnaest automobila najjače klase i vrlo vjerojatno će se među njima voditi velika bitka za najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Među njima i aktualni prvak Slovenije Marko Grossi, pobjednik Croatia Rallyja iz 2017. godine, Slovak Vlastimil Majerčak te 15-godišnje čudo od djeteta, Talijan Matteo Bernini koji će s licencom AK Opatija Motorsport po prvi put voziti u najjačoj klasi.

“Na listi prijava je 98 posada, što je stvarno respektabilan broj. Nismo dosad imali ovoliko posada i mi sami smo iznenađeni njihovim odazivom, ali to je samo potvrda kvalitete ovog natjecanja. Od toga je 41 posada hrvatska, imamo 15 domaćih klubova koji će sudjelovati u ovom natjecanju. Među njima prednjače branitelji naslova klupskog prvaka Hrvatske, AK Zagorje s deset posada i AK Opatija Motorsport s osam posada te AK Delta Sport i AKK Sveta Nedelja sa po četiri posade”, rekao je Luka Devunić, direktor 13. Motul Rallyja Kumrovec.

Posebno zanimljive borbe očekuju se u klasi 2, gdje se očekuje da će glavnu riječ u vozilima s dva pogonska kotača voditi mladi Slovenac Mark Škulj u Opel Corsi Rally4. Prošle je sezone na Kumrovcu izborio uvjerljivu pobjedu u klasi s gotovo pet minuta prednosti te visoko sedmo mjesto ukupnog poretka. Bit će tu i aktualni prvak Hrvatske Janos Szilagyi u Peugeotu 208 Rally4 te Alfred Kramer ml. u Peugeotu 208 RC4.

“Veselimo se utrci koja svake godine ima sve više prijava i narasli smo na skoro stotinu prijavljenih posada. Mislim da Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela ulaže jako puno da bi naš rally ima jako Naravno da je Kumrovec spreman s bogatom ugostiteljskom ponudom. Naravno da nam je sigurnost na prvom mejstu i da želimo da sve protekne u najboljem redu. Zahvaljujem se AK Delta Sport na organizaciji, turističkoj zajednici, Krapinsko-zagorskoj županiji i svim sponzorima koji su pomogli da ovaj rally bude naš ponos”, izjavio je Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec.

U Hrvatskom zagorju će se samo jednu utrku prije kraja sezone Prvenstva Hrvatske za važne bodove boriti vodeći Jan Pokos u Fordu Fiesti Rally3 koji ima tri boda više od Daniela Vojvodića koji nastupa u Mitusbishi Lanceru EVO III. Slijede dvojica vozača s još tri boda manje od Vojvodića i šest od Pokosa – Janos Szilagyi i Nenad Lončarić u Subaru Imprezi. Žestoka borba vodit će se i u poretku klubova, gdje će AK Zagorje na domaćem terenu željeti obraniti vodstvo ispred AK Opatija Motorsport.

“Ovo je velika, međunarodna sportska manifestacija, veliki sportski događaj jer imamo natjecatelje iz osam zemalja, ukupno 98 posada. To iziskuje veliki napor. Malo smo razmaženi jer smo imali WRC, ali ovo što će se dogoditi idući tjedan je velika manifestacija i pravi poziv za sve gledatelje da dođu ustvari ne treba. Kad se vidi da će na startu biti posade koje se natječu za Mitropa rally kup i voze za Alpe Adria Rally klub jasno je kakav značaj ima ova sportska priredba. Želim svima da odvoze svoju najbolju vožnju i dođu sretno do cilja. Čim završi ovaj rally, počet ćemo se pripremati za 14. Rally Kumrovec i nadam se da ćemo se za mjesec dana naći na konferenciji za novinare na kojoj ćemo govoriti o Svjetskom prvenstvu 2026. i 2027. te Europskom prvenstvu 2025.”, naglasio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

U petak, 6. rujna na rasporedu je shakedown, a u poslijepodnevnim i večernjim satima dva brzinska ispita Tuhelj. Subota donosi ceremonijalni start uz još devet brzinaca, Desinić, Zagorska Sela i Kumrovec vozit će se po tri puta, dok je ceremonijalni cilj u Muzeju Staro selo na rasporedu u večernjim satima.