Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak je najavio da će ponuda Gradske plinare Zagreb – Opskrba prema građanima ići sljedeći tjedan, a tada će se oglasiti i u odnosu na ponudu Međimurje plina koje je dobilo koncesiju za opskrbu plinom.

Tomašević je rekao da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) jučer definirala nabavnu cijenu plina što je i sam tražio prije nekoliko tjedana kako bi građani do zakonskog roka, 20. rujna, imali dovoljno vremena razmisliti hoće li ići na Međimurje plin ili će ostati u Gradskoj plinari Zagreb – Opskrba.

“Sada imamo bitan faktor za cijenu, međutim i dalje fali još jedan faktor – a to su subvencije Vlade koje vjerujem da će biti sljedeći tjedan definirane i tek tada će se znati cijela formula”, istaknuo je Tomašević.

Najavio da će se sljedeći tjedan oglasiti prema javnosti što se tiče ponude Gradske plinare Zagreb – Opskrba u odnosu na ponudu Međimurje plina, tako da će imati komunikaciju i javnu i direktnu prema građanima na njihove adrese.

Komentirajući to što na javni natječaj HERA-e za odabir zajamčenog opskrbljivača plinom nije stigla nijedna ponuda i zašto se na natječaj nije javila Gradska plinara Zagreb – Opskrba, koja je proljetos od Međimurje plina izgubila koncesiju za opskrbu plinom u javnoj usluzi za grad Zagreb, Tomašević je odgovorio protupitanjima: “Zašto se HEP kao državno poduzeće nije javio? Tko bi se normalan javio na to i preuzeo taj veliki rizik?”.

Sada će, kaže, HERA morati “prisiliti” nekoga da bude zajamčeni opskrbljivač plinom od 1. listopada ove godine do 30. rujna 2027. “Taj netko morat će spašavati potencijalno i Međimurje plin ako kiksa, a da ne zna koliku količinu plina za sezonu mora kupiti i hoće li se to dogoditi ili ne, a kada se dogodi ima obvezu preuzeti te potrošače”, pojasnio je.

“Cijelo tržište plina u Hrvatskoj regulirano je nakaradno i nigdje u EU ne postoji takvo tržište plina kao što postoji u Hrvatskoj”, ocijenio je Tomašević.

Tomašević je na pitanje treba li Vlada nastaviti sa svojim mjerama i subvencijama, odgovorio da je to na Vladi da odluči, ali da bi ukidanje subvencija stvorilo preveliki šok u cijenama i da bi to bio direktan udar na standard građana, i ne samo direktno, nego i indirektno, jer bi, rekao je, time i sve jedinice lokalne samouprave imale povećane troškove električne energije i plina, što bi onda napravilo određeni pritisak da gradovi dignu cijene svojih usluga.

O uvođenju poreza na nekretnine, rekao je da pozdravlja pomake u smislu poreznog izjednačavanja onih koji iznajmljuju nekretnine turistima i onih koji iznajmljuju stanovnicima, kao i stavljanje na tržište najma onih stanova koji se ne koriste. Naveo je i podatak da u Zagrebu ima više od 50.000 praznih stanova, da cijene najma idu u nebo, a da trenutno imaju povlašteni porezni tretman oni koji iznajmljuju stanove turistima.