Koprivnička sinagoga izgrađena je 1875. godine zajedno sa židovskom školom. Godine 1937. Sinagogu je temeljito preuredio arhitekt Slavko Löwy. Tijekom Drugog svjetskog rata sinagoga je devastirana i pretvorena u zatvor.

Dvadeset godina prošlo je od prvih radova na obnovi koprivničke sinagoge, zaštićenog spomenika kulture. Sada je sinagoga u potpunoj rekonstrukciji, a vrijednost radova je 2 milijuna eura.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice, rekao je kako su svi jako ponosni na koprivničku sinagogu.

– Bez obzira na ono što je židovska zajednica prolazila u Koprivnici nikada nikome u Koprivnici nije palo na pamet da sruši sinagogu i ona je opstala. Danas ona nosi ime doktora Krešimira Švarca kao izuzetno važne osobe u koprivničkoj povijesti. Grad Koprivnica već 15-tak godina ulaže u sinagogu i obnavlja ju. Ovaj put nam se otvorila šansa da kroz EU fondove i s djelom naših sredstava uložimo 2 milijuna eura za potpunu rekonstrukciju i veselimo se tome što ćemo dobiti jedan Kulturni centar kakav Koprivnica zaslužuje i kakav povijest židovske zajednice zaslužuje. Sam kraj radova očekujemo do kraja iduće godine – rekao je Jakšić.

Sinagoga Radovi 26.07.2024. 06

Sinagoga Koprivnica (2) Sinagoga Koprivnica (1)