Muzej Grada Đurđevca obilježava 20. godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate, jednog od najvećih, a svakako i najznačajnijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva te aktivnog sudionika likovnih zbivanja u drugoj polovici XX. Stoljeća.

Lacković je tijekom života sakupio uistinu pozamašan broj umjetnina i uporabnih predmeta iz ukupno 32 države svijeta, od čega je više od dvije tisuće donirao Muzeju Grada Đurđevca. Valja istaknuti i kako se Lacković iznimno zalagao da se dio njegove prikupljene zbirke bude u njegovom rodnom zavičaju. Utvrda Stari grad, odnosno njezino potkrovlje pokazalo se kao dobar odabir samim svojim statusom i značenjem koje uz sebe veže u povijesti.

Ivan Lacković Croata, znatan broj umjetnina, najvećim dijelom likovnih djela domaćih i stranih autora, nesebično je donirao Gradu Đurđevcu, mjestu koje je prepoznao kao najprikladniju riznicu za čuvanje svog vrijednog umjetničkog blaga. U duhu novog digitalnog vremena izložbe dijela iz Donacije osuvremenjene su interaktivnim sadržajem i popraćena multimedijskim audio vodičem (tablet) kroz naraciju spikera na hrvatskom i engleskom jeziku, od kojih su i određena dijela predstavljena u obliku AR sadržaja – sadržaja proširene stvarnosti.

Od 1997. kada je stalni postav otvoren za javnost pa do danas, Muzej Grada Đurđevca prezentira Donaciju javnosti kroz razne izložbene projekte, ali se i ustupa kao posudba. Da nabrojimo samo neke izložbe: Rembrandt, Istočni prostor, Struktura i red, Krsto Hegedušić, Tekstilno rukotvorstvo – moslavačke i posavske pregače, Portreti iz Donacije ILC, Popularna grafika, Kinesko slikarstvo i dr. Tisuće posjetitelja iz domovine i inozemstva posjetilo je utvrdu i donaciju o čemu svjedoče i brojni utisci iz Knjige dojmova. Kroz godine se provodi i kontinuirana briga o zaštiti skulptura, tekstilnog rukotvorstva i likovnih djela kroz konzervatorsko-restauratorske radove kojima se produžuje vijek umjetničkih djela kako bi se sačuvale za generacije koje dolaze.

Donacija je označila veliku prekretnicu u kulturno-turističkom segmentu i postala temelj osnivanja muzeja koji je svoju prepoznatljivost i imidž nastavio graditi na inozemnim projektima (Pablo Picasso, Marc Chagall, Salvador Dali, Leonardo da Vinci, Hundertwasser & Hasegawa, Henri Toulouse-Lautrec, Joan Miro).

Prigodnu izložbu izdvojenih i zanimljivih tekstova izlučenih iz nekoliko knjiga utisaka, te značajnijih novinskih članaka vezanih uz Donaciju i intervju s Ivanom Lackovićem Croatom, kao i kratke dokumentarne filmove iz fototeke Muzeja, posjetitelji mogu razgledati do 2. rujna 2024. u centralnom dijelu potkrovlja Utvrde.

Također, kratku ali raskošnu izložbu tekstilnog rukotvorstva, moslavačke i posavske pregače, koje su dio etnografske zbirke iz Donacije, a koja je ujedno i presušanje, postupak kojim se vrši provjetravanje i preventivna zaštite tekstilne građe, posjetitelji mogu razgledati na vanjskoj galeriji atrija utvrde Stari Grad do 30. kolovoza u radno vrijeme Muzeja.

6. Galerija Donacija Ivan Lackovic Croata Scaled Dscn1638 Scaled Img 20200819 135513 Img 20200819 084139 Img 20200819 084132 Ilc Fotka Odabrana2 594x600 1