Prigodnim govorima i velikim vatrometom u perivoju Dvorca Eltz u srijedu navečer otvoren je 18. Vukovar film festival (VFF), a otvorio ga je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac koji je rekao da je tijekom godina festival izrastao u svojevrstan vukovarski brend.

„Drago mi je što iz Vukovara dolaze tako lijepe vijesti. VFF je postao punoljetan i ponovno je krenuo jednom uzlaznom linijom. Donio je u grad ne samo filmove nego i zabavu i druženje“, rekao je Sušac.

Zemlja partner ovogodišnjeg Vukovar film festivala je Njemačka, a veleposlanik Njemačke u Hrvatskoj Christian Hellbach rekao je da očekuje odličan festivalski odabir iz svih 10 podunavskih zemalja.

„Nadam se da će 18 izdanje pridonijeti da festival postane institucija koja je važna ne samo za grad nego i regiju, iako i sada ima veliki značaj. Očekujem da će ovogodišnji festival VFF lansirati u novu dimenziju“, rekao je Hellbach koji je ukazao i na posebnu važnost koju Vukovar ima za Hrvatsku.

Direktor Vukovar film festivala Darko Puharić, koji je dvije godine na toj dužnosti, rekao je da su mnogi primijetili napredak pa se tako ove godine VFF može pohvaliti s ukupno 35 filmova u službenoj natjecateljskoj kategoriji za nagrade Zlatni šlep, a biti će prikazano i 10 filmova iz podunavskih zemalja koje su bile kandidati za filmsku nagradu Oscar.

„Sretan sam kada vidim koliko grad diše za festival. Ove godine imamo projekcije na čak sedam lokacija u gradu. Po prvi put organiziramo i VFF akademiju, a ove godine održava se drugi po redu Dječji filmski festival. Ove godine nam i sam festival traje dan duže”, rekao je Puharić.

Rekao je da su svi ponosni i na volontere iz čak pet europskih država što, kaže, također puno govori o značaju festivala i koliko on iz godine u godinu raste.

Prvoga dana VFF-a prikazana su dva hrvatska filma mladih hrvatskih autora – kratki animirani film „Šuma Striborova” redateljice Ane Despot te dugometražni crnohumorni dramski triler „Frka” redatelja Svebora Mihaela Jelića.