U novom terminu od 6. do 8. rujna Križevci postaju središte glazbenih vibracija i inovacija u kroskulturnoj izvedbi vrsnih izvođača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Španjolske

S posljednjim taktovima ljetnih praznika dolaze i trenuci za najbolje perkusioniste, koji će u Križevcima pružati pravi blagdan za uši. Od petka do nedjelje, 6.-8. rujna 2024. traje 14. VUK – Večeri udaraljkaša Križevci, festival koji nudi najbolje izvedbe svih generacija udaraljkaša.

U predivnom ambijentu atrija Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci nastupaju vrhunski glazbenici iz Hrvatske i inozemstva, okupljeni kako bi prikazali i prenijeli bogatstvo muziciranja na udaraljkaškim instrumentima.

“Festival nudi vertikalni presjek udaraljkaške scene – od početnika u osnovnim glazbenim školama, studenata na Muzičkim akademijama do eminentnih umjetnika i ansambala u Hrvatskoj i regiji. Uz koncerte nudi besplatne udaraljkaške i bubnjarske radionice, stručna predavanja za nastavnike udaraljki. Svake godine uvodimo i novosti u program, trudeći se da djeluju kao osvježenja posjetiteljima. To je ove godine i VUK kviz za sve ljubitelje glazbe, udaraljki i bubnjeva”, navodi prof. Josip Konfic uime organizatora VUK-a iz Udruge P.O.I.N.T. Križevci i Glazbene škole Alberta Štrige.

Raznolikosti tonova i kultura ovogodišnjeg izdanja VUK-a doprinijet će, tako, autori i izvođači iz Srbije, Slovenije, Španjolske i Italije.
U petak duo Alice in WonderBand iz Srbije otvara VUK 14 koncertom ‘Novi balkanski ritmovi’. Sastav koji čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški spaja world music i nepravilne ritmove s Balkana s glazbom tijela i tjelesnim udaraljkama.

Subotnja izvedba ‘Una noche flamenca’ donosi strastvenu vezu latino melodija i plesa te vještina na svim vrstama perkusija, a publici će je omogućiti Flam-a Duo & Nina Ćorić. Francesco Mazzoleni iz Italije i Luis Camacho Montealegre iz Španjolske dvojac je koji se upoznao na studiju u Zagrebu, a kojem će se ekskluzivno pridružiti prva i zasad jedina pjevačica flamenka u Hrvatskoj koju je priznala i domaća i strana struka.

U nedjelju završni koncert pripada učenicima iz Konzervatorija za glazbu i ples iz Ljubljane I križevačke glazbene škole, sve nadarenim i perspektivnim glazbenicima za koje će se još puno čuti.

Osim uživanja u koncertima, VUK donosi i edukativne sadržaje, kroz radionice i stručna predavanja. Izdvajamo radionice Tijelo kao instrument koje drže Alice in WonderBand, te Osnove flamenco ritmova, što će podučavati Luis Camacho Montealegre.
Novost u programu Večeri udaraljkaša Križevci je i glazbeni-popkulturni VUK kviz, kojemu će pravu draž pubkvizaške akcije dati pića sponzora Vinarije Korenko i Križevačke pivovare, a nakon igranja opuštenu atmosferu s glazbenim putovanjem oko svijeta kreirat će VUK Slušaonica.

Ulazak na sva događanja VUK14 je slobodan. Svi koncerti održat će se u atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, a radionice u Udaraljkaškoj sobi u prizemlju GŠ Alberta Štrige.

Program 14. Večeri udaraljkaša Križevci:

PETAK 6.9.

19h / Koncert Novi balkanski ritmovi
Alice in WonderBand (SRB)

SUBOTA 7.9.

10h / Stručni skup nastavnika udaraljki
Predavači Julija Furek, Marko Dinjaški, Ana Vrbaški
12h / Radionica Tijelo kao instrument (za nastavnike)
13h / Radionica Tijelo kao instrument (za djecu)
Alice in WonderBand
19h / Koncert Una noche flamenca
Flam-a Duo & Nina Ćorić (CRO)
21h / VUK kviz
Moderator Sergej Novosel
12h / VUK Afterparty Slušaonica by Sonja
Križevačka pivovara, vinarija Korenko, voda Kala i Kalnička

NEDJELJA 8.9.

12h / Radionica Osnove flamenco ritmova
Luis Camacho Montealegre
19h / Koncert učenika
Konzervatorij za glazbu i ples Ljubljana (SLO)
GŠ Alberta Štrige Križevci

Pokrovitelji ovogodišnjih Večeri udaraljkaša su Ministarstvo kulture i medije Republike Hrvatske, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija.