Folklorni ansambl „Koprivnica“ vratio se s druge ovogodišnje turneje, nakon što je sudjelovao na prestižnom 22. Međunarodnom festivalu folklora „Leron“, održanom od 22. do 24. kolovoza 2024. godine u slikovitom Vodnjanu. Ovaj ugledni festival, pod pokroviteljstvom Zajednice Talijana Vodnjan i Talijanske Unije, okupio je folklorne grupe iz cijele Europe, uključujući Španjolsku, Češku, Austriju, Italiju i Hrvatsku, te još jednom potvrdio status jednog od značajnih događanja na folklornoj sceni.

Članovi i članice FA „Koprivnica“ na festivalu su oduševili brojnu publiku predstavljajući bogatu folklornu baštinu Podravine. Njihovi plesovi i pjesme privukli su pažnju prisutnih, a posebno su se istaknuli kroz autentičnost izvedbe koja je prenijela iskrenu ljubav prema tradiciji i kulturi. Publika je imala priliku uživati u šarenim i živopisnim narodnim nošnjama, koje su bile pravi biser festivala, kao i u jedinstvenoj prezentaciji autohtonih podravskih jela i pića.

Osim nastupa, članovi ansambla sudjelovali su u svečanom mimohodu gradom te su na izložbenom prostoru ponosno predstavili rad ansambla kao i autohtona podravska jela i pića. Također, sudjelovali su na okruglom stolu na temu „Tkanine i boje narodnih nošnji: trajna uspomena i kulturna baština“ gdje je svaka grupa održala kratku prezentaciju koja je bila prilika za razmjenu iskustava i ideja s drugim sudionicima, dodatno obogaćujući cjelokupno iskustvo festivala.

Velika čast pripala je FA „Koprivnica“ kada im je stručni žiri festivala dodijelio nagradu za originalnost i filološku pažnju posvećenu narodnoj nošnji. Ovo priznanje posebno je važno za Ansambl jer potvrđuje njihovu predanost očuvanju i promicanju kulturne baštine Podravine, što je jedan od glavnih ciljeva njihova rada.

Festival „Leron“ je svoje 23. izdanje zaključio svečanom dodjelom plaketa svim sudionicima i tradicionalnim spuštanjem festivalske zastave, nakon čega je uslijedilo veselo druženje folkloraša, ispunjeno pjesmom i plesom, koje je potrajalo do dugo u noć. Članovi su iskoristili vrijeme i za uživanje u suncu i moru, što je dodatno pridonijelo pozitivnoj atmosferi i osjećaju zajedništva.

Ova turneja bila je obilježena ne samo uspjehom na festivalskoj sceni, već i stvaranjem novih prijateljstava i jačanjem timskog duha unutar ansambla. Kroz smijeh, ples i pjesmu, članovi ansambla još su više učvrstili svoju povezanost, što je neprocjenjiva vrijednost svake folklorne zajednice.

Na kraju, Folklorni ansambl „Koprivnica“ želi izraziti svoju duboku zahvalnost Gradu Koprivnici na financijskoj podršci koja je omogućila sudjelovanje na ovom prestižnom festivalu.

Ansambl poziva sve ljubitelje tradicije, pjesme i plesa da se pridruže njihovoj velikoj folklornoj obitelji. Bilo da plešete, pjevate ili svirate, ovdje ćete pronaći svoje mjesto i priliku da zajedno s njima očuvate bogatu baštinu našeg kraja.

Folklorni ansambl „Koprivnica“ nastavlja dalje, s ponosom noseći ime svog grada i predstavljajući svoju tradiciju na pozornicama diljem svijeta, a ovaj uspjeh u Vodnjanu samo je još jedan korak u njihovom predanom radu na očuvanju i promociji hrvatske kulturne baštine.

Foto 12 Fa Koprivnica Foto 11 Fa Koprivnica Foto 10 Fa Koprivnica Foto 9 Fa Koprivnica Foto 8 Fa Koprivnica Foto 7 Fa Koprivnica Foto 6 Fa Koprivnica Foto 5 Fa Koprivnica Foto 3 Fa Koprivnica Foto 2 Fa Koprivnica Foto 1 Fa Koprivnica