Đakovački vodovod pozvao je svoje korisnike na racionalnu i odgovornu potrošnju vode zbog vrlo nepovoljne hidrološke situacije na vodocrpilištu, a stanje vodoopskrbe u vodoopskrbnom sustavu je u tendenciji smanjenja raspoloživih količina vode, priopćeno je u nedjelju iz te tvrtke.

Riječ je o vodocrpilištu Trslana kod Đakova.

Iz Đakovačkog vodovoda građane su pozvali da ograniče potrošnju vode, a pitku vodu da ne koriste za punjenje bazena za kupanje, zalijevanje sportskih terena, zalijevanje travnjaka, vrtova, voćnjaka i drugih poljoprivrednih površina, pranje ulica i sličnog.

“Predlaže se svim potrošačima da vodu koriste racionalno za osnovne potrebe u domaćinstvu i gospodarstvu, kako ne bi došlo do redukcije u vodoopskrbi zbog nemogućnosti isporuke tražene količine vode”, stoji u priopćenju Đakovačkog vodovoda.

Nije dopušteno neovlašteno korištenje vode s hidranata za zalijevanje i sl.

Također građane upozoravaju da nije dopušteno korištenje vode s hidranata za punjenje bazena, zalijevanje sportskih terena, zalijevanje nasada ili travnjaka i sl.

Hidranti služe isključivo za protupožarnu zaštitu i za potrebe održavanja vodoopskrbne mreže, ispiranja sustava te analize zdravstvene ispravnosti pitke vode, ističu se u priopćenju.

“Onaj koji neovlašteno uzima vodu sa hidranata, svojim nesavjesnim ponašanjem ugrožava stabilnost cjelokupnog sustava vodoopskrbe. Otvaranjem i zatvaranjem ventila na sustavu izazivaju se hidraulički udari koji dovode do kvarova i prekida vodoopskrbe za čitave ulice ili naselja. Osim toga može doći i do naglog smanjenja tlaka što kod korisnika na zahvaćenom području dovodi do nestanka vode, a vrlo česta pojava je i zamućenje vode. Ovakvim postupcima ugrožava se i mogućnost brze i učinkovite protupožarne zaštite”, naglašavaju iz Đakovačkog vodovoda.

Napominju kako je ovo prva mjera u cilju omogućavanja opskrbe pitkom vodom tijekom cijele godine te pozivaju građane da svojom racionalnošću ne dovode u situaciju da se mora posezati na drugim, još restriktivnijim koracima.