Nakadašnji hrvatski odbojkaški reprezentativac Roko Sikirić u subotu je izabran za novog predsjednika Europske odbojkaške konfederacije (CEV) na razdoblje od četiri godine.

Sikirić je u drugom krugu glasovanja na subotnjem zasjedanju Skupštine CEV-a u Napulju dobio najviše glasova, a njegovi su protukandidati bili poljski bogati poslovni čovjek Leszek Wenzel, dosadašnji blagajnik i dopredsjednik CEV-a Danac Eric Adler te dojučerašnji prvi dopredsjednik CEV-a Talijan Renato Arena.

Hrvatski predstavnik je u drugom krugu glasovanja dobio 36 od 53 glasa i tako naslijedio dosadašnjeg predsjednika Srbina Aleksandra Boričića.

Roko Sikirić je bivši hrvatski reprezentativac sa 89 nastupa, internacionalac koji je igrao u sedam država na dva kontinenta. Uz materinji hrvatski, Sikirić tečno govori još i engleski, talijanski i njemački, a služi se dobro francuskim i ruskim jezikom. U Bostonu je završio studij globalnog i sportskog menadžmenta.

Sikiriću su na uvjerljivoj pobjedi čestitali predsjednik Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB) dr. Ary S. Graca te dosadašnji predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić.

“Iznimna mi je čast i ponosan sam što sam izabran za predsjednika CEV-a u Napulju, gdje su 53 člana glasala između četiri kandidata. Htio bih zahvaliti Hrvatskom olimpijskom odboru, Hrvatskom odbojkaškom savezu te Vladi Republike Hrvatske, koja neizmjerno podržava hrvatski sport, na dosadašnjem povjerenju. Ovo je velika odgovornost, ne samo za nacionalne saveze, klubove i igrače koje CEV predstavlja, već i za mene. Odgovornost prema hrvatskoj državi koju ću prezentirati gdje god budem. Svima se zahvaljujem, ponosan sam, i idemo sada puno napraviti za odbojku i za našu državu”, rekao je objavi za medije novoizabrani predsjednik CEV-a koji će na toj dužnosti ostati najmanje do 2028.