Predsjednik Fokusa Davor Nađi rekao je u subotu kako je svima jasno da je Dario Zurovec koji je s dijelom stranačkih kolega napustio Fokus to učinio kako bi otišao ‘u krilo HDZ-a’ te mu je poručio da bi bilo pristojno vratiti saborski mandat stranci.

“Radi se o tome da on (Zurovec) postaje žeton HDZ-a i zapravo sve optužbe koje servira na moj račun i na račun stranke Fokus su u funkciji dimne zavjese da to sakrije”, rekao je Nađi na konferenciji za novinare.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec zajedno s gradonačelnikom Dugog Sela Nenadom Panianom i načelnikom Općine Križ Markom Magdićem ranije danas izvijestio je kako napuštaju Fokus, a tim potezom Fokus je prestao biti parlamentarna stranka. Na Zurovčevoj konferenciji za novinare bila je i nekolicina kolega iz Zagrebačke županije i grada Zagreba, koji također istupaju iz Fokusa, a inače su članovi Županijske skupštine te gradskih i općinskih vijeća.

Nađi tvrdi da se, po informaciji koju trenutno ima, radi o 46 ljudi koji su napustili Fokus, a što je puno manje od njihovog ukupnog članstva.

Kaže i kako je Zurovec imao ambiciju preuzeti stranku, jer ako kao stranka dođu HDZ-u, onda je to koalicija, ali kada Zurovec dođe sam, onda je samo “žeton”.

Sada kad više nisu parlamentarne stranka, Nađi kaže kako će raditi kao i do sada, dolaze lokalni izbori koji su im prioritet te je uvjeren da će napraviti dobar rezultat.

“Zurovec na žalost u cijelom mandatu nije podnio niti jedan prijedlog novog zakona u Saboru”, tako da im se u suštini, kaže Nađi, ništa dramatično neće promijeniti.

Na optužbe Zurovca kako mu se nije dalo da promijeni predsjednika Fokusa, Nađi kaže da se on ne kandidira ponovno za predsjednika stranke. Međutim, kaže da je članstvo otkazalo Zurovcu podršku kada je vidjelo da on želi iznevjeriti obećanje biračima jer su u kampanji za parlamentarne izbore jasno rekli da neće podržavati HDZ. Zurovec se, kaže, kandidirao za predsjednika Fokusa ali nije dobio podršku svoje županijske organizacije kojoj je bio predsjednik. A za njegove navode da je sam zaslužan za osvojeni mandat, Nađi kaže da nisu točni, osvojio je 6000 preferencijalnih glasova, međutim, u toj izbornoj jedinici su osvojili 18.500 glasova, a za mandat je bilo potrebno 12.500 glasova pa je jasno da bez podrške Fokusa taj mandat ne bi osvojio.

“U najmanju ruku bi bilo pristojno da Zurovec mandat stranci vrati. Međutim, iz njegovog ponašanja to nije za očekivati”, rekao je Nađi i poručio da kada bi Zurovec nekim čudom i vratio mandat, on ne bi išao u Sabor umjesto njega.

Nađi je rekao i da “sve laži koje su iznesene po pitanju financija” su jako lako provjerljive u njihovim financijskim izvještajima. Komentirajući tvrdnju da je 240.000 eura utrošio na sebe i da je njihov rad i uspjeh omalovažavao, Nađi kaže da je istina kako je to bio cjelokupni iznos potrošen na kampanju, a na njegovu je potrošeno 30 do 40 tisuća eura. Rekao je i da te njegove bivše stranačke kolege, nisu glasali protiv niti jedne odluke.