Oko 150 kočija i 300 jahača okupilo se u nedjelju u Zlatar Bistrici na tradicionalnom 22. vozočašću konjskih zaprega i jahača u Mariju Bistricu.

Organizator manifestacije je Županijska udruga uzgajivača konja Krapina, a njome je nastavljena nekadašnja tradicija kada je u Zlatar Bistricu došao prvi vlak 1911. godine te su hodočasnike u marijansko svetište u Mariju Bistricu prevozili konjskim zapregama.

Sudionicima i gostima pridružio se državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek koji je istaknuo kako je iznimno važno što se na vozočašću okupljaju uzgajivači i ljubitelji konja iz cijele Hrvatske.

Marija Bistrica: Vozocasce 2024.

„Vlada Republike Hrvatske tome doprinosi dugi niz godina kroz brojne programe kojima potiče razvoj ovog sektora i ovog vida poljoprivrede. Važno je reći da se posljednjih 20 godina broj konja u Hrvatskoj gotovo upeterostručio, a tome su doprinijeli mnogi programi”, kazao je Tušek.

Posebno je spomenuo potpore za autohtone zaštićene pasmine kao što su hrvatski hladnokrvnjak i hrvatski posavac te dodao da Vlada i dalje čvrsto stoji iza konjogojaca i u novom programskom razdoblju.

„Do 2027. godine osigurali smo 38 milijuna eura potpora za zaštićene pasmine te dodatno manje programe kojima želimo potaknuti genetiku i sve što je bitno za ovo. U ovoj županiji imamo gotovo tisuću konja, veliki broj konjogojaca i to je nastavak tradicije”, zaključio je Tušek.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da je najvažnija odlika vozočašća očuvanje tradicije.

„Kažu ljudi da se novcem može kupiti sve, ali ne možete kupiti tradiciju. Mi već 22. godinu za redom organiziramo vozočašće konja i kočija međunarodnog karaktera jer ovdje ima Austrijanaca, Mađara, Slovenaca i to je na neki način dodatna turistička ponuda našim hotelima koji su puni ovih dana”, naglasio je Kolar.

Napomenuo je da je Krapinsko-zagorska županija jedna od županija u kojoj raste broj konja, odnosno grla te da je lani u odnosu na 2022. godinu broj konja porastao 8,5 posto.

Bistrica1 Bistrica2 Bistrica3 Bistrica4 Bistrica5 Bistrica6 Bistrica7 Bistrica8 Bistrica9