Vatrogasci se i dalje bore s požarima na teško pristupačnom terenu u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Vatrogasci sinjskog područja su jučer bili angažirani na intervenciji gašenja tri požara na području Dinare, koji su izbili u petak. Sudjelovalo je 17 vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila iz JVP Sinj, DVD-a Sinj, Hrvace, Trilj te dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požari na području Vrdova i Bitelske Grede su ugašeni. Požar na području Peratovac još je aktivan i ušao je u područje BiH. Požar na području Peratovac zahvatio je površinu oko 50 ha. Na požarištu tijekom noći organizirano je dežurstvo s pet vatrogasaca i dva vozila.

Na požaru otvorenog prostora području Knin-Crvena zemlja za koji je zaprimljena dojava u četvrtak, opožareno je više od 300 ha niskog raslinja, makije i šume. Tijekom jučerašnjeg dana intervenciji gašenja sudjelovalo je 47 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila. U pomoć zemaljskim snagama angažirana su četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Tijekom večernjih sati otpuštena je izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba. Požar je i dalje aktivan, a tijekom noći na požarištu su ostala 23 vatrogasca sa 10 vozila iz JVP Knin i IVP Šibenik i Split.

Aktivan je i požar koji je izbio u petak na otvorenom prostoru na području Kijeva, na nepristupačnom i teško pristupačnom terenu u blizini planinarskog doma kao i požar na području Oton (Ervenik) – Pađane koji je u petak zahvatio nisko raslinje, makiju i borovu šumu. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 58 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila te četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Na dežurstvu j 16 vatrogasaca sa šest vozila iz JVP Knin, DVD-a Kistanje, Ervenik, Biskupija, Promina i Knin.

Požar koji je jučer izbio na otvorenom prostoru na području Otavice aktivan je i pod nadzorom gasitelja. Radi se o dva požara trave i niskog raslinja koji su međusobno udaljeni 100 m i ukupne površine oko 21 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 15 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i DVD-a Unešić, Ružić i Drniš.

Požar na području mjesta Pribudić za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu u petak lokaliziran je. Radi se o požaru trave, niskog raslinja i makije opožarene površine 500 hektara.