Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Ukrajina upotrijebila rakete proizvedene na Zapadu, vjerojatno američki sustav HIMARS, da uništi most preko rijeke Sejm u regiji Kursk, pri čemu su poginuli volonteri koji su pokušavali evakuirati civile.

„Raketni bacači zapadne proizvodnje, vjerojatno američki HIMARS, po prvi su put gađali regiju Kursk“, rekla je u petak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

„Most preko rijeke Sejm u okrugu Gluškovo potpuno je uništen u napadu, a volonteri koji su pokušavali evakuirati civile su poginuli.“

Zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je u petak da su kijevske snage napredovale između 1 i 3 kilometra u nekim područjima u regiji Kursk.

Kijev tvrdi da je od 6. kolovoza preuzeo kontrolu nad 82 naselja na području od 1150 četvornih kilometara u toj regiji.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje nijedne strane.

Rusija je optužila Zapad da podupire i potiče prvu kopnenu ofenzivu Ukrajine na ruski teritorij i rekla je da „teroristička invazija“ Kijeva neće promijeniti tijek rata.

Sjedinjene Države, koje su rekle da ne mogu dopustiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pobijedi u ratu koji je pokrenuo u veljači 2022., smatraju iznenadni napad zaštitnim potezom koji opravdava upotrebu američkog oružja, rekli su dužnosnici u Washingtonu.