Stanice raka gušterače mogu “izgladnjeti” uz kombinaciju novog lijeka za rak i keto dijete, sugerira nova studija.
Istraživači su rekli da njihova nova studija ukazuje na “ranjivost” koja bi potencijalno mogla dovesti do novog liječenja raka gušterače koji ima notorno loše ishode.
Tek oko pet posto ljudi s ovom bolešću preživi desetljeće nakon postavljene dijagnoze.
Dobrotvorna zaklada Pancreatic Cancer UK pozvala je pacijente da ne rade nikakve radikalne promjene u svojoj prehrani, rekavši da je studija još uvijek u ranoj fazi i da lijek još nije testiran na oboljelima od raka gušterače.
Istraživači su isprva namjeravali ispitati kako se tijelo uspijeva hraniti masnoćom dok traje post.
Otkrili su da protein poznat kao faktor inicijacije eukariotske translacije (eIF4E) potiče metabolizam da se prebaci na “konzumaciju masti” tijekom posta.
Ista promjena događa se i kad je životinja na ketogenoj dijeti, onoj koja se temelji na visokom udjelu masti i niskim ugljikohidratima.
Tim sa Sveučilišta San Francisco otkrio je da novi lijek protiv raka nazvan eFT508, koji je u fazi kliničkih ispitivanja, blokira ovaj protein, sprječavajući tijelo da metabolizira masti.
U ispitivanjima na miševima, istraživači su otkrili da se čini da rak prestaje rasti kad terapija blokira metabolizam masti, koji je jedini izvor goriva za tumor sve dok su miševi na ketogenoj dijeti.
“Određene vrste raka mogu koristiti ketonska tijela kao alternativni izvor energije za održavanje sposobnosti raka, poput raka gušterače”, napisali su znanstvenici u časopisu Nature.
Profesor Davide Ruggero, jedan od autora, rekao je da su ih njihova otkrića “dovela ravno do biologije jednog od najsmrtonosnijih karcinoma, raka gušterače”.
Znajući da rak gušterače može napredovati na masti, kao i da je protein eIF4E aktivniji tijekom sagorijevanja masti, znanstvenici su prvo stavili životinje na ketogenu dijetu, prisiljavajući tumore da konzumiraju samo masti, a zatim su ih stavili na lijek protiv raka.
Istraživači su rekli da to znači da je lijek dokinuo jedini izvor energije za rak i činilo se da se rak smanjio.
“Naša otkrića ukazuju na točku ranjivosti koju možemo liječiti kliničkim inhibitorom za koji već znamo da je siguran za ljude”, dodao je Ruggero.
“Sad imamo čvrste dokaze o jednom načinu na koji se prehrana može koristiti zajedno s već postojećim terapijama raka za precizno uklanjanje raka”, rekao je.
Chris Macdonald, voditelj istraživanja u zakladi Pancreatic Cancer UK upozorio je da “više od pola ljudi s dijagnozom umre u roku tri mjeseca” i da je razumijevanje načina na koji stanice raka rastu i šire se “ključno područje istraživanja koje bi moglo dovesti do novih i učinkovitijih tretmana”.
Dodao je da je ovo tek rana faza istraživanja lijeka i da se na rezultate treba gledati s oprezom.
“Ljudi s rakom gušterače u značajnoj mjeri pate od pothranjenosti i nemogućnosti probave hrane kao posljedice raka (…) Na temelju trenutačnih dokaza, snažno savjetujemo da osobe s rakom gušterače ne poduzimaju nikakve radikalne promjene u svojoj prehrani osim na preporuku medicinskog stručnjaka”, rekao je Macdonald.