Ministar obrane Ivan Anušić najavio je u četvrtak kako će obvezno služenje vojnog roka započeti 1. siječnja iduće godine, a trajat će dva mjeseca.

“On će trajati dva mjeseca, počet će 1. siječnja 2025. i sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo”, rekao je Anušić za RTL.

Hrvatska je 2008. privremeno suspendirala obvezno služenje vojnog roka i od tada se služi samo dragovoljno. Međutim, nakon agresije Rusije na Ukrajinu i sve ozbiljnije vojno-političke situacije, Hrvatska je počela razmatrati povratak obveznog služenja vojnog roka.

Anušić se referirao i na nagađanja o mogućim rezovima u svome ministarstvu zbog rebalansa državnog proračuna, rekavši kako su u razgovoru s ministrom financija zaključili da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju.

“Opremamo i moderniziramo Oružane snage, ustrojavamo ih na način kako se od nas očekuje i kako smo dogovorili sa saveznicima u NATO-u i vrhom NATO-a. Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada. S ministrom financija razgovarali smo i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju”, ustvrdio je Anušić. Naglasio je i kako je to stav Vlade i politike, jer ‘okolnosti u kojima se nalazimo sigurnosno nam ne dopuštaju da na tome idemo štedjeti’.